9.3.15

«Παραδείγματα» οι προτάσεις προς το Eurogroup...

... θα υποβάλλoυμε και νέες.
"Η ιδεα ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλουν προγράμματα που απέτυχαν, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε"...
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνέντευξη Tύπου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.

Κανείς δεν περίμενε πως...
η συμφωνία  του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου, τόνισε αμέσως μετά το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Επίσης ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε, ότι στις 5 Μαρτίου ζήτησε με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες».Στη συνάντηση που προηγήθηκε αποφασίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ξεκινούν αυτήν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. 

Ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη ότι κατά την συνεδρίαση τέθηκε το πλαίσιο για να δούμε την πραγματικότητα και μετά το 2015.

Μιλώντας για το κείμενο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «όπως είπα στην πρώτη συνέντευξη Tύπου ως ΥΠΟΙΚ οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι θεσμοί στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές και είναι θεσμοί από τους οποίους έχουμε δανειστές. Η ιδεά ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτη χώρα και τους περιμένουμε».

Η εικόνα των τριών θεσμών να μας επιβάλουν ως άλλο παιχνίδι εξουσίας αυτό που θέλουν, αυτό δεν υπάρχει πια, συμπλήρωσε.

Απαντώντας, μάλιστα, σε όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup ότι χάθηκε χρόνος, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όχι μόνο δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα της Ελλάδας ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «ξεκινήσαμε τη διαδικασία μαζί με τους θεσμούς, αυτές οι προτάσεις (σ.σ. της Δευτέρας) μετουσιώνουν σε κάτι πιο απτό τη διαδικασία ώστε να επιτραπεί στους θεσμούς να κάνουν αυτό που πρέπει και έτσι τα κράτη μέλη να έχουν διασφαλισμένη τη ρευστότητα».


Αποκάλυψε ότι πριν το Eurogroup συναντήθηκε με τον  Μοσκοβισί, τον Ντράγκι, τον Τόμσεν και μετά το Eurogroup με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Σόιμπλε. «Κοινός τόπος ο τρόπος για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο αποτελεσματικά ώστε να φύγουν οι σκιές» συμπλήρωσε.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: