9.3.15

Δ. Παπαδημούλης: Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμη βήμα...

...προς την κατεύθυνση μιας λύσης...

"Εκτιμώ ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η λίστα με τις προτάσεις που έστειλε η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών και...
θα γίνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μιας λύσης – μέσα από διαπραγμάτευση" ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Μιλώντας σήμερα στον σταθμό Real FM, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν μια πολύ καθαρή εντολή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τέλος των Μνημονίων, για ανάπτυξη και συνοχή μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, για λύση εντός ευρώ και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πράξη αυτή την εντολή.

Επιθυμούμε να αναδείξουμε τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας των τελευταίων πέντε χρόνων στην Ελλάδα -που δημιούργησαν κοινωνικά ερείπια- και την ανάγκη να στραφεί η χώρα με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη, κάνοντας μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο κράτος-μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μιας λύσης

Σημερινή δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η λίστα με τις προτάσεις που έστειλε η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών και θα γίνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μιας λύσης – μέσα από διαπραγμάτευση. Το επόμενο διάστημα πρέπει εντατικά και σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο των τεχνοκρατών να γίνουν οι αναγκαίες συζητήσεις, έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν ως πλαίσιο στις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στη ρευστότητα, να αποφύγει τα σχέδια στραγγαλισμού. Η συμμετοχή μας στην Ποσοτική Χαλάρωση, που έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε σταδιακά το πρόγραμμα με το οποίο έχουμε εκλεγεί.

Το 70% του ελληνικού λαού επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό, που να προωθεί –με αμοιβαίες υποχωρήσεις- τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Αλλά για να πετύχεις κάποιους στόχους πρέπει να διαπραγματευτείς. Οι Χαρδούβελης, Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν υποταχθεί, δεν διαπραγματεύονταν.

Τα πράγματα δεν θα τελειώσουν στο Eurogroup. Πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και ουσιαστικά, ώστε μέχρι και τις αρχές Απριλίου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για να τελειώνουμε και τυπικά με το αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα, ενώ πρέπει να ξεκινήσουν –σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο- οι συζητήσεις για το πρόγραμμα μετά τον Ιούνιο. Οι δηλώσεις Σαμαρά, περί τέλους του Μνημονίου και εξόδου στις αγορές, δυστυχώς αποδείχθηκαν οδυνηρά ψέματα.

Η ομολογία Χαρδούβελη είναι κυνική και στερείται ηθικής

Σε ό,τι αφορά στην ομολογία του κ. Χαρδούβελη ότι «φοβήθηκα και έβγαλα τα λεφτά μου “έξω”», όταν λίγους μήνες πριν ήταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Παπαδήμου για τα θέματα της Οικονομίας και μερικούς μήνες μετά ήταν ο «τσάρος» της διαπραγμάτευσης ως υπουργός Οικονομικών, με εντολή Σαμαρά και Βενιζέλου, πρόκειται για έναν ακραίο κυνισμό, που στερείται ηθικής και βαθμολογεί πάρα πολύ αρνητικά και την πολιτική ευθυκρισία όσων τον όρισαν «τσάρο» της Οικονομίας λίγο μετά. Ο κ. Σαμαράς κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Ούτε για τον κ. Μπαλτάκο ξέρει, ούτε για τον κ. Κασιδιάρη. Το μόνο που ξέρει είναι να μένει γαντζωμένος στην καρέκλα και να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Ψευδής η λίστα που θέλει πολιτικούς να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό

Επίσης, κυκλοφορεί στο ίντερνετ μια δήθεν λίστα της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχει πολιτικούς, εκλεγμένους βουλευτές, ευρωβουλευτές, που έχουν βγάλει –σύμφωνα με αυτή- τεράστια ποσά στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία λίστα πλαστή, ψευδή, την οποία έχει διαψεύσει η ΤτΕ. Θα παρακαλούσα τον κ. Στουρνάρα να ξαναβγεί δημόσια και επίσημα να διαψεύσει αυτή την ψεύτικη λίστα, που ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Και επειδή έχει και τ’ όνομά μου μέσα, θα ήθελα να πω ότι προσωπικά έχω φέρει από «έξω» στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Είναι άλλο πράγμα να έχεις λεφτά στην Ελλάδα και να τα βγάζεις στη «ζούλα» σε 55 δόσεις για να μην σε πιάσει ο έλεγχος της ΤτΕ και άλλο να έχεις βρεθεί με χρήματα στο εξωτερικό. Σε ό,τι με αφορά, όσο ήμουν ευρωβουλευτής –την περίοδο από το 2004 μέχρι το 2009- και τώρα από τα μέσα του 2014, τα ποσά που μπαίνουν για μισθοδοσία σε μία τράπεζα των Βρυξελλών, τα φέρνω στην Ελλάδα και πολλά από αυτά κατευθύνονται στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος. Την προηγούμενη 5ετία, κατευθύνθηκαν στο λογιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 450.000 ευρώ.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όταν πιάνεται κάποιος με τη γίδα στην πλάτη, προκύπτει προφανέστατα ένα ζήτημα ηθικό, ένα θέμα δεοντολογίας. Τότε, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη και αυτοί που του ανέθεσαν υψηλές εξουσίες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από τον κ. Σημίτη ακόμη δεν έχω ακούσει μία συγγνώμη για τον κ. Μαντέλη και για τον κ. Τσουκάτο. Θεωρείται επουσιώδες να αναλαμβάνει κάποιος τις ευθύνες του για την επιλογή των στενών του συνεργατών...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: