7.3.15

"Economist": Tριπλασιάστηκαν οι πολιτικές δολοφονίες ...


...μεταξύ 1970-2013...
Με τη εν ψυχρώ δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ να έχει να έχει προκαλέσει οργή στη διεθνή κοινότητα και τις ρωσικές αρχές να αναζητούν τους ένοχους της αποτρόπαιας αυτής πράξης, το περιοδικό Economist υπενθυμίζει πως...

η δολοφονία του στελέχους της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας είναι απλώς μια από τις εκατοντάδες πολιτικές δολοφονίες που συμβαίνουν ετησίως σε πολλά μέρη της υφηλίου –ειδικά δε, εκεί όπου υπάρχουν και ευδοκιμούν απολυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας, μια στρατιωτική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, παρομοίου τύπου δολοφονίες με αυτή του Νεμτσόφ λαμβάνουν χώρα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η δεξαμενή σκέψης έβαλε στο μικροσκόπιο της έρευνας της συνολικά 758 πολιτικές δολοφονίες που συνέβησαν σε όλη την υφήλιο από το 1945 μέχρι τα τέλη του 2013.

Μετά την ανάλυση προέκυψαν μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως το ότι ενώ μεταξύ 1945-1969 γίνονταν πέντε πολιτικές δολοφονίες ετησίως, ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε μεταξύ 1970-2013, οπότε και σημειώνονταν 15 πολιτικές δολοφονίες ετησίως.

Το 20% εξ' αυτών μεταξύ 1970-2013 έλαβαν χώρα σε κράτη που βρίσκονται στη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, η πιο αξιοσημείωτη άνοδος στις πολιτικές δολοφονίες μετά το 2006 έχει σημειωθεί στην περιοχή της Νότιας Ασίας.

Εξ’ αυτών, πάνω από το 75% σημειώθηκαν μετά το 1985 στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Μια επίσης ραγδαία άνοδος στις πολιτικές δολοφονίες στην Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη σημειώθηκε μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ το 1990.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 29% των δραστών αυτών των δολοφονιών έχουν εθνοτικά ή αποσχιστικά κίνητρα.

Αντίστοιχα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τις δολοφονίες είναι όπλα κοντινού διαμετρήματος, όπως πολυβόλα ή περίστροφα.

Δείτε τα δυο γραφήματα παρακάτω σχετικά με τις πολιτικές δολοφονίες ανά γεωγραφική περιοχή της υφηλίου:

 Αλλά κι ανά στόχο/πολιτική θέση του εκτελεσθέντα καθώς κι ανά όπλο που χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά:

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: