26.3.15

'Bloomberg": Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα...

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα



Από τη διάσωση στο... Hotel California και την καταστροφή...


Τα σενάρια της επόμενης μέρας για την Ελλάδα αναλύει το πρακτορείο "Bloomberg" σε άρθρο του με τίτλο «Μια ζοφερή θολούρα: Πώς θα μπορούσε να συμβεί η...
έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ».

Συγκεκριμένα τα σενάρια που αναφέρει το πρακτορείο είναι:

Σενάριο Α: Η αποφυγή του Grexit

Ο Τσίπρας υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Αντιμέτωπος με τις επιλογές ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή της εφαρμογής της λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνεια, ο Τσίπρας επιλέγει το ρευστό. Η ΕΚΤ διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστημα. Ενώ η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι περισσότεροι  υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.

Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται. 

Σενάριο Β - Hotel California

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles από το 1967. «You can check out any time you like, but you can never leave». Δηλαδή μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θέλεις αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις.

Αυτή η αλυσίδα των γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει αν ο Τσίπρας αποτύχει να πετύχει έναν συμβιβασμό.

Παραμένει το αδιέξοδο με τα δάνεια διάσωσης.

Θα απαιτηθεί εφαρμογή των ελέγχων του κεφαλαίου - καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες - και πιθανόν ένα κλείσιμο των τραπεζών. 

Απο εδώ και πέρα μπορεί να ακολουθήσει «τούμπα» ή «check out».

Οι δραματικές συνέπειες του ελέγχου των κεφαλαίων - που προβλέπει περιορισμό στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων - υποχρεώνει τον Τσίπρα σε συμβιβασμό. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά όχι πριν η αναστάτωση να δημιουρήσει νέα ύφεση.

Ωστόσο μπορεί να συμβεί Check Out. Με τις τράπεζες κλειστές η πολιτική κατάταση επιδεινώνεται και εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκει με τη Γερμανία να γίνεται στόχος ως ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας. Οι έλεγχοι κεφαλαίου δείνουν στην κυβέρνηση το χρόνο και το χώρο είτε να τυπώσει νέο νόμισμα είτε IOUs για εγχώριες πληρωμές. 

Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Κάποιες καταθέσεις δεσμεύονται για την ανακεφαλαιοποίηση ενός διαλυμένου οικονομικού συστήματος. 

Σενάριο Γ - Καταστροφή

Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ σε μια άτακτη χρεοκοπία εν μέσω διαδηλώσεων, βαθαίνοντας την μιζέρια για τους περισσότερους και την κυβέρνηση να ρίχνει όλη την ευθύνη στους Γερμανούς.

Δεν δίνεται καμία βοήθεια για τη στήριξη του νέου νομίσματος και στην διατήρηση της εξυπηρέτησης των ομολόγων και του χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τα ασφάλιστα χρεοκοπίας για όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει μια νέα κατάσταση.

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. Το χτύπημα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την ευρώπη πίσω στην ύφεση και αυξάνει την πίεση στις ευαίσθητες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία.

Η αναστάτωση δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα - και ασταθής - κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: