11.3.15

Αρχίζουν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες...

Διευκρινίσεις μετά την ροή αντικρουόμενων πληροφοριών τις τελευταίες ώρες σε σχέση με το που και το πως θα...
πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι των θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα δίνουν κύκλοι του euro working group, αλλά και πηγές προερχόμενες από τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης. 

“Η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και η αναχώρηση του Έλληνα υπουργού οικονομικών ήταν προγραμματισμένη”, αναφέρουν πηγές κοντά στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο υπουργός οικονομικών δεν επρόκειτο εξαρχής να μείνει στις Βρυξέλλες ως την Τετάρτη.

Το real.gr επικοινώνησε με 3 εθνικές αντιπροσωπίες στο eurogroup και έλαβε τρεις πανομοιότυπες απαντήσεις σε σχέση με την αναγκαιότητα να γίνουν έλεγχοι και στην Αθήνα. Μια μάλιστα από τις τρεις παρέπεμψε στις δημόσιες και on camera δηλώσεις του προέδρου Ντάισελμπλουμ μετά τo eurogroup της Δευτέρας. Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ είχε πει ότι οι θεσμοί είναι καλοδεχούμενοι στην Αθήνα, θέλοντας να υποδηλώσει διπλωματικά την συμφωνία των ελληνικών αρχών. 

Σε σχέση με την προϋπόθεση για ταυτόχρονη έναρξη των συζητήσεων την Τετάρτη, όπως μεταδόθηκε, ο πρόεδρος του eurogroup δεν μίλησε για τη συγκεκριμένη μέρα, αλλά για την ανάγκη να εφαρμοστεί η απόφαση του eurogroup και να πάνε κλιμάκια στην Αθήνα. 

Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ούτε απείλησε ούτε προειδοποίησε, απλά επανέλαβε τη βούληση και την απόφαση των υπουργών των χωρών της ευρωζώνης στην οποία συναίνεσε και η Ελλάδα. Οι έλεγχοι θα γίνουν ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης ένα μήνα. Η μετάβαση των κλιμακίων στην Αθήνα είναι απολύτως απαραίτητη διότι, για αυτούς που γνωρίζουν πως γίνεται ο έλεγχος είναι αδιανόητο να μην υπάρχει φυσική πρόσβαση στο πρωτογενές υλικό του ελέγχου. Δεν έχει περάσει καιρός από την δημόσια τοποθέτηση του eurogroup πως οι ελληνικές αρχές πρέπει ξαναχτίσουν από την αρχή την εμπιστοσύνη στο eurogroup και είναι αδιανόητο για τις 18 κυβερνήσεις να κάνουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση παραχωρήσεις που δεν έκαναν σε καμία άλλη. 

Οι περισσότεροι εκ των υπουργών γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα των ελληνικών αρχών είναι απλά πολιτικό - δεν θέλουν τη σύνδεση στη συνείδηση του κοινού μεταξύ των σημερινών και των παλαιότερων ελέγχων - όμως δεν είναι δυνατόν να ξαναγραφτούν οι κανόνες απόδοσης δανείων για κομματικούς λόγους. 

Η κατάσταση σύμφωνα με όσους σχετίζονται με την διαδικασία είναι πολύ χειρότερη από ότι φαίνεται και η δημόσια έκκληση Ντάισελμπλουμ για επίσπευση της καθυστερημένης διαδικασίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο πρόεδρος του eurogroup έχει στα χέρια του αναλύσεις για το που και τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία όταν ξεμείνει από μετρητά. Κανείς στις Βρυξέλλες όμως δεν είναι βέβαιος για το αν και η ελληνική πλευρά κατανοεί τις συνέπειες αυτού του κινδύνου...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: