4.3.15

Αυτή είναι το έγγραφο-προβοκάτσια...


 ...που προκάλεσε αντιδράσεις...
Στην εντολή που δίνεται με τίτλο "Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών" μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Από λήψεως παρούσας όλοι οι...
νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της Χώρας μας, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης, είτε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, είτε από Αστυνομικές Υπηρεσίες, δεν θα κρατούνται, αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση με προθεσμία προς αναχώρηση διάρκειας (30) ημερών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 76 παρ. 5 του Ν. 3368/05, στην οποία θα επικολλάται και η φωτογραφία τους".

Διαβάστε ολόκληρη την εντολή εδώ
Το θέμα προέκυψε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων απαντώντας «στην κατάργηση των κέντρων κράτησης και στην απαξίωση των μεταναστών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.



Διαβάστε την ανακοίνωσή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων:



«Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων.

Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η ΜΗ κράτηση Κ Α Ν Ε Ν Ο Σ που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους - αφού ταυτοποιηθούν - θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.

Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα (έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.α.) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη).

Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φως ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα, σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες. Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας.

Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία – αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές, αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».



Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το θέμα:



«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;

Ό, τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: