25.3.15

Το δόγμα Φορτσάκη...

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθήνων, ο Θεόδωρος Φορτάκης, έχει δώσει πλεόνασμα γραφής, που δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε πνευματικό άνδρα.

Απόψεις αλλά και...
ύφος εκφοράς των απόψεων αυτών, που δεν παραπέμπουν σε πεφωτισμένο ακαδημαϊκό, αλλά αποπνέουν δογματισμό, στρουθοκαμηλισμό και… δήθεν. Πολύ δήθεν. Αφόρητο δήθεν.

Ο καθηγητής Φορτσάκης, προσπερνά με ασυγχώρητη άνεση, το γεγονός ότι απευθύνεται σε μια κοινωνία ανοιχτών οριζόντων. Η οποία έχει τη δυνατότητα, εφόσον και όταν το επιθυμεί, να αναζητεί μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, παράθυρο σε έναν ευρύτερο κόσμο. Περισσότερο σύνθετο. Όχι μονολιθικό.

Και είναι να απορεί κανείς, με την αδυναμία ενός ανθρώπου, ο οποίος προφανώς χαράμισε πολλά χρόνια από τη ζωή του, για να διαβάσει, να διευρύνει τις γνώσεις του, και να οικοδομήσει μια αρτιότερη προσωπικότητα, να αντιληφθεί ότι ο αυτοπροσδιορισμός που ο ίδιος επιλέγει για τον εαυτό του, τον αδικεί.

Και σίγουρα προκαλεί αποστροφή στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να επιδιώκει να απευθυνθεί, και να διεκδικεί την επικράτηση των ιδεών του, μέσα από ζύμωση, αντιπαράθεση και επιχειρήματα. Όχι ως “κακοφωνία” του πνεύματος...

πηγή: ysterografa

Δεν υπάρχουν σχόλια: