2.3.15

Φυσικά, χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους...


Εννοείται πως έτσι πρέπει να ξεκινήσει η νέα ΕΡΤ. Αυτό σημαίνει το «ξεκίνημα από μηδενική βάση», δεν σημαίνει «ξεκίνημα με αύξηση».
Χωρίς καμία...
σχέση με τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, δίχως περαιτέρω οικονομικά βάρη στους πολίτες, μία ανεξάρτητη και αυτόνομη ΕΡΤ. Ειδάλλως, τι νόημα έχει; Προσωπικά δεν είμαι εναντίον του ανταποδοτικού τέλους για μία δημόσια ραδιοτηλεόραση, ακόμα κι αν είναι σχετικά υψηλό. Είναι κάτι που ισχύει άλλωστε σε κάθε χώρα. Το πιο σημαντικό είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση που στήνεις, εκεί βρίσκεται η ουσία. Να είναι καθαρή, πλουραλιστική, ανεξάρτητη, μακριά από κόμματα, πολιτικούς και συνδικαλιστές. Έτσι, ναι, να την πληρώσουμε όσο χρειάζεται. Μην ξεχνάτε και πως τις συχνότητες των ιδιωτικών καναλιών εμείς τις πληρώνουμε, ούτε ευρώ δεν έχουν δώσει έως τώρα οι καναλάρχες.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος η κυβέρνηση. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Ακόμα κι αν η προηγούμενη (τραγική) κυβέρνηση είχε φροντίσει ώστε ένα τμήμα από το ανταποδοτικό να πηγαίνει σε άλλους σκοπούς. Ας στήσουν πρώτα μία σωστή ραδιοτηλεόραση και μετά ας έρθουν να συζητήσουμε για την τιμή.
Στο πινακάκι παρακάτω βλέπουμε τι ανταποδοτικό τέλος πλήρωναν πριν από καιρό διάφορες χώρες (το ανέβασε αν δεν κάνω λάθος στο twitter ο καλός συνάδελφος Niko Ago). Ενδεικτικό, απλώς, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. 


Δημήτρης Κανελλόπουλος

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: