24.3.15

Ισότιμη σχέση…

Ευτυχώς, δεν ακολούθησε τα χνάρια Σαμαρά…

O Eλληνας πρωθυπουργός τελικά ήταν ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο. Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε όσους πίστευαν ότι...
θα έβρισκε απέναντί του μια άκαμπτη και σκληρή καγκελάριο. Οπως διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ακολουθούσε τη συμπεριφορά που είχε υιοθετήσει ο Αντ. Σαμαράς.

Εμφανίστηκε ισότιμος απέναντί της, άρθρωσε τον δικό του πολιτικό λόγο, παρουσίασε χωρίς δραματοποιήσεις την ελληνική πραγματικότητα και αναζήτησε την οδό των λύσεων, χωρίς κομπορρημοσύνη και μικρομεγαλισμούς, επιμένοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας.
Υπήρξε ευθύς και σαφής εκφράζοντας τις θέσεις του, δεν φοβήθηκε την εκπρόσωπο μιας ισχυρής χώρας, αλλά ήταν και απολύτως ευγενής απέναντι στην καγκελάριο που τον υποδέχτηκε. Απαιτείται υψηλό επίπεδο πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς για να μην προσβάλεις την οικοδέσποινα και ταυτόχρονα να πεις αλήθειες για την αποτυχία του εφαρμοζόμενου προγράμματος, την υπόθεση Ζίμενς, τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα δεν αρνήθηκε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό Δημόσιο, να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Και απαιτείται κουράγιο για να πεις με παρρησία ότι δεν φταίνε μόνο οι άλλοι για την ελληνική πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε όσους περίμεναν ότι θα τον αντιμετώπιζε σαν μαθητούδι, ευεπίφορο στα δικά της κελεύσματα. Και οι δύο πολιτικοί απέδειξαν ότι μπορούν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης όταν αυτός επιβάλλεται από την πραγματικότητα, να υπερβούν διαφωνίες στο όνομα των συγκλίσεων και να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη μόνο μέσα από συμφωνίες μπορεί να προχωρήσει.

Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όμως το τρίπτυχο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός «Ευρώπη, δεσμεύσεις, προοπτική» και στο οποίο συμφώνησε η καγκελάριος, δείχνει ότι και οι δύο ξεπέρασαν αγκυλώσεις, καχυποψίες. Το κέρδος για τον Ελληνα πρωθυπουργό και τη χώρα είναι ότι Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να βλέπουν το μέλλον, όχι μέσα από παραμορφωτικούς φακούς, αλλά με γνώμονα την πραγματικότητα. Οσο σκληρή και αν είναι....

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: