3.3.15

Προθεσμία τριών εβδομάδων...


Η κυβέρνηση έχει μόνο τρεις εβδομάδες για να καλύψει τα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία ολοκλήρωσης του 5ου ελέγχου, ή επαρκούς τμήματος αυτού και η όποια συζήτηση πρέπει να γίνει με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών. 

Αυτή είναι η μόνη...
οδός που θα ακολουθήσουν Βρυξέλλες και εταίροι στο ελληνικό ζήτημα, ενώ όπως σχολιάζουν η ανακοίνωση για το αυτονόητο της ύπαρξης μνημονίου που εξέδωσε ο EFSF ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση αποκατάστασης της αλήθειας. 

Η χώρα έχει επεκτείνει την κατάσταση ελέγχων, αποδόσεων, μέτρων και δανείων που είχε ως τις 28 Φεβρουαρίου και ως τις 31 Δεκεμβρίου πριν από αυτό χωρίς καμία διαφορά. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που δέχονται οι Βρυξέλλες και βάση αυτής θα γίνει η όποια συζήτηση και διαπραγμάτευση. Αλλιώς η χώρα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει. 

Ως εκ τούτου τις επόμενες ώρες θα γίνουν οι συζητήσεις για να ληφθεί η απόφαση της έναρξης διαλόγου με τις ελληνικές αρχές για την περιγραφή, συμφωνία και κάλυψη μερικών prior actions που θα επιτρέψουν στο eurogroup να εκταμιεύσει ένα τμήμα της δόσης που απομένει ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της. 

H ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να είναι μια από αυτές και η άλλη πρέπει να συζητηθεί. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση ανθίσταται στη κάθοδο κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα την Τετάρτη, όπως θα ήθελε η Κομισιόν και αναζητείται εναλλακτική μέθοδος επικοινωνίας. Τα κλιμάκια της Κομισιόν θα ήθελαν έστω και άτυπα να βρεθούν στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ που θα διεξαχθεί την ίδια μέρα. 

Ο χρόνος πιέζει, οι δανειακές ανάγκες τρέχουν και το πιστωτικό γεγονός είναι προ των πυλών. Αν τα ομόλογα του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ δεν πληρωθούν τότε η χώρα θα κηρυχθεί ξανά σε selective default με απρόβλεπτες συνέπειες - πέραν του ότι θα πρέπει να ξεχάσει τις αγορές για άλλη μια τετραετία. 

Δεν τελειώνουμε απλά με την παράταση 

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στο Bloomberg, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ύπαρξη συζητήσεων για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, κινούμενος όμως με διπλωματία σε σχέση με την μορφή του. 

«Εάν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και όντως η Ελλάδα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, νομίζω ότι η διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου στήριξης θα είναι πιο εύκολη. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέα συμφωνία όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε συζητήσει πως η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές, πιθανώς και μέσω μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Αυτό το σενάριο, όμως, μοιάζει λιγότερο πιθανό αυτή τη στιγμή, με δεδομένη και την τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια», είπε ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις

Νωρίτερα, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος, μιλώντας σε μάζωξη του κόμματός του στην Παμπλόνα αναφέρθηκε ανοιχτά σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με δάνειο ύψους 30 ως 50 δισ,, του οποίου το 13% θα κληθεί να πληρώσει εμμέσως η ίδια η Ισπανία μέσω του quota της στον EFSF. 

«Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση στο Eurogroup και στα μέλη του για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας», διέψευσε αργότερα ο ίδιος ο Γιούνκερ, αλλά και η εκπρόσωπος του προέδρου του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως ως συνήθως οι συμφωνίες αυτές διαψεύδονται μέχρι τη στιγμή που πρέπει να ανακοινωθούν - 1ο μνημόνιο, PSI, buyback, 2ο μνημόνιο, κτλ, κτλ, κτλ…

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: