19.3.15

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, ή τη Δευτέρα...

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα ή τη Δευτέρα
 «Φτιάχνουν κλίμα» λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής και την «επταμερή» ...
Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει προειδοποίησε την Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της στη "Bundestag", εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η  Μέρκελ είπε πως η λύση στα ελληνικά προβλήματα μπορεί να βασιστεί μόνο στις...
συμφωνίες του Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι εάν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη.

Επίσης, στο νέο μήνυμά της προς την ελληνική κυβέρνηση, η καγκελάριος σημείωσε πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, «αν μείνει στις συμφωνίες».

Παράλληλα, όμως η Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει τελική απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, ή τη Δευτέρα στο Βερολίνο, όταν και θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, είπε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ φέτος. 

Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν απειλείται από «σεισμό» λόγω Ελλάδας

Νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την επταμερή συνάντηση που ζήτησε και θα έχει στις Βρυξέλλες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε νέες του δηλώσεις στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε πως η Ευρώπη δεν απειλείται από νέο «σεισμό» λόγω της Ελλάδας, καθώς -όπως είπε- έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που της επιτρέψουν να ανταποκριθεί καλύτερα στην κρίση, «αν υπάρξει νέα κρίση». 

Σουλτς: H οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι επικίνδυνη

«H οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι επικίνδυνη», υποστήριξε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Σε δηλώσεις του εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται τάχιστα δύο έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι η Σύνοδος πρέπει να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, εξαίροντας παράλληλα την αναγκαιότητα εξεύρεσης χρημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Αθήνας. 

Ο χρόνος τελειώνει, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να καταβάλει επιπρόσθετες πληρωμές, καθώς «οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα». 

«Οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών της, της πρώην τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Η ετοιμότητα για συνεργασία με την ελληνική  κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει καλύτερη. Η Ελλάδα είναι οικονομικά στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας άμεσων οφειλών που πρέπει να καταβληθούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο κρατικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η  οικονομική κατάσταση της χώρας είναι επικίνδυνη καθώς -όπως είπε-  «βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαία δύο ως τρία δισεκατομμύρια για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις». 

«Ο χρόνος είναι πλέον λίγος», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να κάνει επιπρόσθετες πληρωμές, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα, οι δυνατότητες της Τράπεζας της Ελλάδος για χρηματοδότηση των τραπεζών έχουν σχεδόν εξαντληθεί».

«Για αυτό θα ήταν καλό να εκπληρώσει τώρα επιτέλους η Ελλάδα τις υποχρεώσεις. στις οποίες έχει δεσμευτεί και τότε θα εισρεύσει ξανά χρήμα από τους εταίρους», συμπλήρωσε, αλλά μεταξύ άλλων τόνισε ότι ακούει με ανησυχία ότι οι συνομιλίες των θεσμών, της πρώην τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, «κινούνται με ρυθμούς χελώνας».  

«Η ετοιμότητα για συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί», κατέληξε.

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: