17.3.15

Να τηρήσουν τη συμφωνία...

Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους εταίρους και την τηρεί.

Στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup, Ελλάδα και εταίροι συμφώνησαν στην...
παράταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες και σε δέσμη μεταρρυθμίσεων τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση και ανέλαβε να τις υλοποιήσει. Το Eurogroup, με την απόφασή του, ενταφίασε το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη - Σαμαρά, που προέβλεπε περικοπές συντάξεων και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο σε μια νέα περίοδο, χωρίς επιπλέον υφεσιακά μέτρα, και έβαλε τέλος στο εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας. Η ελληνική κυβέρνηση, για την περίοδο των τεσσάρων αυτών μηνών, δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη λειτουργική ανασυγκρότηση και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες και να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αλλαγές αυτές είναι στον αντίποδα των μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους εταίρους και την τηρεί. Το ίδιο ζητάει να κάνουν και εκείνοι. Αντ' αυτού, όμως, συνεχίζεται η χρηματοπιστωτική ασφυξία εις βάρος της χώρας μας, ενώ επιχειρείται νεκρανάσταση του Μνημονίου και η αξιολόγηση να μη γίνει επί των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε και δεσμεύτηκε να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά με ό,τι άφησε πίσω η κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό, όμως, δεν το προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup. Ο ανεδαφικός στόχος για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αναθεωρήθηκε με τον όρο "κατάλληλα πλεονάσματα", σε συνάρτηση μάλιστα με την οικονομική κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του χθες στο "Έθνος", έστειλε μήνυμα στους εταίρους ότι η κυβέρνηση "δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται" και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει "δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο". Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επανεκκίνηση της οικονομίας για να τονωθεί η ανάπτυξη. Η κυβέρνηση προτείνει έναν έντιμο συμβιβασμό με μια συμφωνία που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Αν αγνοείται η συμφωνία στο Eurogroup, τότε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο "Έθνος", ένας τρόπος υπάρχει να βρεθεί "πολιτική λύση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο".

Η σύνοδος κορυφής την Πέμπτη και η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ τη Δευτέρα επαναφέρουν το "ελληνικό ζήτημα" και την πολιτική διαπραγμάτευση στο προσκήνιο...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: