3.3.15

Με το βλέμμα στραμένο στον Ντράγκι...

Με το βλέμμα στραμένο στον Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
... για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...
Την πέμπτη από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες του...
ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων).
Σύμφωνα με το  Bloomberg, όταν ο Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα στις 23 Ιανουαρίου, είχε δηλώσει ότι θα εφαρμοσθεί για 19 μήνες ή έως ότου υπάρξει «βιώσιμη προσαρμογή» του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Μπενουά Κερέ, είχαν δηλώσει ρητά ότι το πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Το βήμα βελτίωσης που έκανε, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα μπορεί να προκαλέσει, αν η βελτίωση συνεχισθεί, μία συζήτηση για το πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα, σημειώνει το Bloomberg. «Η εικόνα φαίνεται να είναι ελαφρά πιο αισιόδοξη για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING DiBa στη Φρανκφούρτη. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,3% τον Φεβρουάριο έναντι διπλάσιας μείωσης (0,6%) τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 11,2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012. Αν και τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη νομισματικής στήριξης. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ η μείωση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σχεδόν σταμάτησε.

«Επί του παρόντος, η ΕΚΤ πιθανόν να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αν αυτό χρειασθεί. Αλλά, η σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο να παραταθεί στο μέλλον», δήλωσε ο Ben May, οικονομολόγος της Oxford Economics. Από την άλλη πλευρά, η έρευνα για την πορεία του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα έδειξε μικρή μόνο αύξηση της δραστηριότητάς του, καθώς η γαλλική βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη περιορισμένη. Εάν η αβεβαιότητα από την Ελλάδα υποχωρήσει μετά την 4μηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας και η Ευρωζώνη συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να αρχίσουν να σκέπτονται πώς θα επικοινωνήσουν τον τερματισμό του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σημειώνει το Bloomberg.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: