12.3.15

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες...

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες με «άρωμα» μεταρρυθμίσεων...με "άρωμα" μεταρρυθμίσεων...

Με στόχο για μία ακόμη φορά την εξομάλυνση των σχέσεων της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο και την...
εξεύρεση μίας χρυσής τομής για έναν έντιμο συμβιβασμό, στον οποίο θα γίνονται σεβαστά τα ελληνικά αιτήματα για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανέναρξη της οικονομίας με το τέλος της λιτότητας και των υφεσιακών μέτρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινά διήμερο μπαράζ επαφών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το μεταρρυθμιστικό πακέτο που πρότεινε η ελληνική πλευρά και το Brussels Group φθάνει στην Αθήνα για την αξιολόγησή του. 

Με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με ετον επικεφαλής του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, Άνχελ Γκουρία, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πετύχει έναν διπλό στόχο. Αφενός να πείσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει προσήλωση στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να διαχωριστεί η Ευρώπη από το Βερολίνο, με στόχο να υπογραμμιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ότι η Γερμανία με τη στάση της αποτελεί τροχοπέδη στις κοινές προσπάθειες Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων για εξεύρεση λύσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου ουκ ολίγες φορές έχουν κάνει λόγο για προσπάθειες διασυρμού της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά του Σόιμπλε με στόχο αφενός το εσωτερικό της Γερμανίας, αφετέρου την... παραδειγματική τιμωρία της Αθήνας για να ανακοπεί η ανοδική πορεία αντιμνημονιακών αριστερών δυνάμεων σε Ισπανία και Ιρλανδία.

Με αυτό το στόχο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία στο Παρίσι, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Οργανισμού. Εκεί αναμένεται να συζητήσει με τον ισχυρό άνδρα του Οργανισμού ζητήματα μεταρρυθμίσεων, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στην επίσκεψή του στην Αθήνα. Στη συνέχεια θα υπογράψουν συμφωνία, ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξή τους. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο της συνέντευξής του που τάχθηκε σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων, προκαλώντας το μένος του Βερολίνου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε τα βέλη του στο Βερολίνο. Μιλώντας στη γερμανική Welt άφησε αιχμές κατά της γερμανικής επιμονής στην ίδια πολιτική, τονίζοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη «δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα». Εκτός αυτού, ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει θέσει στην ευρωπαϊκή αντζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ποσοστό των ανασφάλιστων και την ανεργία, ενώ με μία φράση του, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση ουσιαστικά επικύρωσε την κατάργηση της τρόικας και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».

Τέλος, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της μέχρι στιγμής συμφωνίας και των εξελίξει διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στο τετ - α - τετ των δύο ανδρών αναμένεται να γίνει για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς ο κ. Γλέζος εργάζεται επί δεκαετίες άοκνα για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: