28.3.15

Τι περιλαμβάνει η λίστα της κυβέρνησης...

Τι περιλαμβάνει η περίφημη λίστα της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις
Μεταρρυθμίσεις μακροπρόθεσμης κυρίως απόδοσης  περιλαμβάνει η περίφημη λίστα που έχει παραδώσει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς για να εξεταστεί εν πρώτοις σήμερα κιόλας στο Brussels Group. 

To Μαξίμου πάντως τονίζει ότι...
από την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων προβλέπονται έσοδα ύψους 3 δις ευρώ για το 2015. Η λίστα Τσίπρα περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως στα φορολογικά που προβλέπουν μεταξύ άλλων αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία και επιπλέον ένταξη της Ελλάδας σ’ ένα διεθνές σύστημα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μέσω του ΟΟΣΑ με 90 χώρες, κάτι που επιτρέπει τον εντοπισμό off shore εταιριών που φοροδιαφεύγουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση προτείνει φορολόγηση και των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών , ενώ στο θέμα του ΦΠΑ το τοπίο  εξακολουθεί να παραμένει ασαφές με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αλλά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ότι υπάρχει θέμα πρότασης για αλλαγές στον ΦΠΑ. Ενδεχομένως γιατί υπήρχαν εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είτε για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ είτε για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε πέντε από τρεις που είναι σήμερα. 

Στο θέμα των φορολογικών δρομολογείται και η κατάργηση φορολογικής ασυλίας και διεύρυνση του ορισμού της  φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. 

Αν κρίνει κανείς από τις διαρροές που έκανε χθες το Μαξίμου θα μπορούσε να συμπεράνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια επιβολή έκτακτης εισφοράς διότι επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές ότι το σίγουρο είναι ότι αυτήν την φορά θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι οι συνήθεις ύποπτοι. 

Στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς η στόχευση επικεντρώνεται στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. 

Στις μεταρρυθμίσεις πιθανολογείται ότι περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις για την αδειοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς υπάρχουν πληροφορίες που επιμένουν ότι ήδη έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση ενημέρωση για τα δάνεια που έχουν πάρει τηλεοπτικοί σταθμοί. 

Αυτές οι δράσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην κατάργηση των μονοπωλίων και στην αντιμετώπιση της δράσης των ολιγαρχών  και των καρτέλ μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και τη μεταρρυθμιση της αγοράς προίόντων. 

Στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις περιλαμβάνεται η ενοποίηση  του ΤΑΙΠΕΔ με φορείς διαχείρισης δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη και τώρα πολύπλοκες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Επίσης δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προτείνει το άνοιγμα κάποιων κλειστών ακόμη επαγγελμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαψεύσει αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: