14.3.15

Γερμανία: Αποδομώντας τον Πούτιν...

Γερμανία: Αποδομώντας τον Πούτιν
Ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης προβάλλει μια διόλου κολακευτική εικόνα για τον πρόεδρο της Ρωσίας. Με τίτλο «Mensch Putin!» (Πούτιν, ο Ανδρας!) τον παρουσιάζει σαν έναν...
 ανησυχητικά ανασφαλή άνθρωπο, που διακατέχεται από μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη να υπερ-αναπληρώνει τις ανεπάρκειές του με εξάρσεις σωματικής δύναμης, και επιβολής εξουσίας.

Το πιο σημαντικό; Πίσω από την παραγωγή βρίσκεται η έγκυρη και σεβάσμια δημόσια τηλεόραση ZDF, το ισοδύναμο του BBC στην Γερμανία.

Η ταινία είναι «λυδία λίθος της αλλαγής στάσης προς τον Πούτιν στην Γερμανία», λέει στο ΒΗΜΑ ο Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ, σοβιετολόγος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Rutgers, στις ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ σίγουρα διαψεύδει τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν σαν «lupenreiner Demokrat» («άψογο δημοκράτη»).

Και αφήνει μετέωρο ένα σιωπηρό ερώτημα. Ποιός Γερμανός ηγέτης ήταν ένας επικίνδυνα ανασφαλής άνθρωπος, που επιχείρησε να αντισταθμίσει τις ανεπάρκειές του με εκδηλώσεις βίας και εξουσίας; Πολλοί θεατές εννόησαν την σύγκριση με τον Χίτλερ, έστω και αν παραμένει ανέκφραστη στην ταινία.

Το «Mensch Putin!» είναι σοβαρό ερευνητικό ρεπορτάζ. Βασίζεται σε έγγραφα μυστικών υπηρεσιών, και σε πολλές μαρτυρίες Ρώσων και δυτικών ειδικών, συμπεριλαμβανομένων των Μάσα Γκέσεν, Νίνα Χρούστσεβα, Μπεν Τζούντα και Εριχ Σμιντ-Εενμπουμ. 

Αποδομεί την σημερινή εικόνα του γυμνασμένου υπερ-αρρενωπού Πούτιν με τον Πούτιν της δεκαετίας του 1980, που ήταν ένας άχαρος, υπέρβαρος, και πότης χαμηλόβαθμος Ρώσος πράκτορας της KGB στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας.

Πολλοί λένε ότι αξίζει να δει κανείς το ντοκιμαντέρ μόνο και μόνο για δύο πλάνα με έναν αναμφισβήτητα εύσωμο Πούτιν (στα λεπτά 15:35 και 17:11). Μια αξιόπιστη πηγή αναφέρει επίσης ότι ήξερε πως ο Πούτιν έδερνε τακτικά την σύζυγό του, Λιουντμίλα. Μαρτυρία η οποία φαίνεται ανησυχητικά αξιόπιστη υπό το πρίσμα της θέσης της ταινίας ότι ο Πούτιν έχει την ανάγκη να ασκεί συνεχώς την δύναμή του επί των άλλων.

Κάποιοι λένε ότι είναι δύσκολο να μην καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απηχεί την προσωπικότητά του. Ο άνθρωπος απαιτεί την υποταγή των άλλων στο θέλημα του. Η Ουκρανία, που συχνά απεικονίζεται στη σοβιετική και την ρωσική προπαγάνδα σαν νεαρή κοπέλα, του λέει όχι. Το αποτέλεσμα είναι η βία.

Στόχος σε 5 απόπειρες δολοφονίας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο ισχυρισμός ότι ο Πούτιν υπήρξε στόχος σε πέντε απόπειρες δολοφονίας: στο Λονδίνο, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, την Τεχεράνη, και το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Η κατανομή των πόλεων, είναι αποκαλυπτική. Φαίνεται σαν να έχει ο Πούτιν εχθρούς παντού, στη Δύση, στη Ρωσία, στο μη ρωσικό «εγγύς εξωτερικό», και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το φιλμ τον παρουσιάζει σαν έναν «Dominator» εξουσιομανή με μόνο έναν φόβο: την ανατροπή και την δολοφονία του. Κάποιος λέει ότι ο Πούτιν σημαδεύτηκε από μια «αρχαϊκή κοσμοθεωρία», που την απέκτησε ως παιδί στα ερείπια του Λένινγκραντ μετά τον πόλεμο. Μια άλλη μεγάλη τραυματική εμπειρία γι' αυτόν ήταν η πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Τώρα ο Πούτιν δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο παρά την ανάσταση της ΕΣΣΔ στην παγκόσμια πολιτική. Βρίσκεται ταυτόχρονα βαθιά ριζωμένος στην ρωσική παράδοση του Ιβάν του Τρομερού και του Στάλιν.

Μικρή έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η πολιτική του στηρίζεται σε κάποια παράνοια. Μήπως η δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ ήταν η τελευταία αγωνιώδης έκφραση αυτής της παράνοιας του καθεστώτος Πούτιν; Δεν μπορείς παρά να το αναρωτηθείς βλέποντας το ντοκιμαντέρ.

Αλλά η πιο σημαντική πτυχή είναι ότι η ταινία παρήχθη από το ZDF - διότι μέχρι πρόσφατα, η πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία, και οι Γερμανοί πολιτικοί, ήταν υπέρ της Ρωσίας.

Ισως όχι πια. Η καγκλάριος Ανγκελα Μέρκελ λέει ότι ο Πούτιν «ζει σε έναν άλλο κόσμο.» Η πλειοψηφία των διανοουμένων είναι όλο και πιο επικριτικοί για τον Πούτιν και για τους πολέμους του.

Το ντοκιμαντέρ του ZDF (και άλλη μία παραγωγή, που βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στα σκαριά για τον πόλεμο στην Ουκρανία) μπορεί να δείχνει ότι ο Πούτιν ίσως να έχει χάσει την Γερμανία. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως έχει χάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: