15.3.15

Τι ζητάει ο Σταύρος από τον Αλέξη...

«Φλερτ» με τον Αλέξη, επιλεκτικές… συγγένειες κι ακόμη πιο επιλεκτικές αντιθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και μετωπική επίθεση σε Καμμένο και ΑΝΕΛ: Η στρατηγική του Σταύρου Θεοδωράκη στοχεύει να κάνει το Ποτάμι μοναδική– και, ιδανικά, αναπόδραστη – εφεδρεία της κυβέρνησης. Και το νέο χαρτί που επιστρατεύει είναι η...
προσωπική πολιτική προσέγγιση με τον πρωθυπουργό.


Πρόθυμος «προξενητής» σ’ αυτή την προσπάθεια εμφανίζεται και πάλι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αποκάλυψε αυτοβούλως στη συνέντευξή του στην γερμανική FAZ ότι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «να απαλλαγεί από τους δεξιούς λαϊκιστές» των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, στελέχη και κοινοβουλευτικοί παράγοντες του Ποταμιού διαβεβαιώνουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά και την τελευταία συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα έχει «ανοικτό δίαυλο και πολύ καλή επικοινωνία» με τον πρωθυπουργό. Οι ίδιοι, δε, φροντίζουν να διαχωρίζουν με νόημα το Μαξίμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για απ’ ευθείας «πολιτική προσέγγιση» και επαναλαμβάνουν σταθερά ότι το Ποτάμι είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση σε κάθε «σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα αφορά την πάταξη της διαφθοράς και την δομική αναμόρφωση του κράτους».

Το Ποτάμι, εν ολίγοις, δεν κρύβει την σπουδή του να γίνει κυβερνητικός εταίρος και ποντάρει σε δύο εν δυνάμει συγκρούσεις: Μια σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αναγκαίας στροφής στον ρεαλισμό και μια ρήξη του πρωθυπουργού με τον νυν κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, ενδεχομένως ακόμη και λόγω… πολιτικού ατυχήματος. Για παράδειγμα, μια ρήξη για το ευαίσθητο θέμα του μεταναστευτικού που θα μπορούσαν να την επιβάλουν ακόμη και απρόβλεπτες συγκυρίες και εξελίξεις. Επειδή, όμως, αμφότεροι οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί και μετριοπαθείς μέχρι στιγμής προκειμένου ακριβώς να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει και να υποδαυλίζει τις μεταξύ τους ιδεολογικές αντιθέσεις – υπερπροβάλλοντας, κυρίως, τις «λαϊκο-δεξιές» ρίζες των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Δεν παρακολουθώ τους ψεκασμένους Ελληνες», απάντησε ξανά ο Σταύρος Θεοδωράκης την περασμένη εβδομάδα ερωτώμενος για την οξεία κριτική που του ασκεί ο Πάνος Καμμένος, ενώ πολύ πιο προωθημένος ήταν ο Μάρτιν Σουλτς στη συνέντευξή του στην FAZ: ««Ακόμα κι ένας ελέφαντας σε υαλοπωλείο είναι καλύτερος διπλωμάτης από τον κ. Καμμένο», είπε, προσθέτοντας: «Θεωρώ πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αριστερού Κόμματος με τους δεξιούς λαϊκιστές είναι λάθος».

Οι ευρω-σοσιαλιστές, άλλωστε, δεν έκρυψαν από την πρώτη μετεκλογική φάση την προτίμησή τους σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού. Θεωρούν, και το δηλώνουν ανοιχτά, πως το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μπορεί να λειτουργήσει ως «φιλο-ευρωπαϊκό» ανάχωμα στις όποιες ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και να μετατοπίσει τον πολιτικό ρεαλισμό του Αλέξη Τσίπρα πολύ πιο κοντά στα μέτρα Βερολίνου και Βρυξελλών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όλα αυτά είναι γνωστά και οι επιθέσεις – είτε φιλίας, είτε οργής – παρακολουθούνται με προσοχή. Όπως λένε, δε, κυβερνητικές πηγές, «το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν επειδή κάναμε κυβέρνηση χωρίς τα αγαπημένα τους παιδιά, παραμένει σε ισχύ…». Όμως, κι ο Σταύρος Θεοδωράκης παραμένει αισιόδοξος. Ποντάροντας στα πιθανά αδιέξοδα και τα σκληρά διλήμματα των επόμενων μηνών.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: