15.3.15

Πρόβλημα διγλωσσίας;...

Την ώρα που ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες μιλάει για έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους, ανταποκρινόμενος στο...
μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων («Εφ.Συν.» 7 Μαρτίου, Marc). Την ώρα που οι εταίροι, τουλάχιστον αυτοί που φαίνονται πιο διαλλακτικοί, όπως ο Ζ.- Κ. Γιούνκερ, διαμηνύουν πως δεν θέλουν να υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, κοινώς ο ομιλών «αντ’ αυτού», για να επαναλάβει την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος «αν ζητηθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, αν φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο και οδηγηθούμε σ’ ένα αδιέξοδο».

Επανέρχεται λοιπόν το σενάριο που πρώτος διατύπωσε δημόσια την περασμένη εβδομάδα ο (φωτογραφηθείς για το γαλλικό περιοδικό «Paris Match») Γιάνης Βαρουφάκης στην «Corriere della Sera», σε μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή. Το ερώτημα, κατά τον κ. Σακελλαρίδη, σε ένα δημοψήφισμα θα ήταν αν ο ελληνικός λαός τάσσεται υπέρ ή κατά της επιβολής νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Η αυτονόητη αρνητική απάντηση που θα προκύψει όμως οδηγεί σε ένα περαιτέρω ερώτημα: ευρώ ή δραχμή... Κάτι που ο συντάκτης της ιταλικής εφημερίδας είχε αυτοβούλως προσθέσει στα λεγόμενα του «τσάρου» της οικονομίας και η κυβέρνηση και ο ίδιος είχαν μετά βδελυγμίας διαψεύσει.

Σε όλο αυτά προστίθενται: από τη μια, οι δηλώσεις της Ελενας Παναρίτη, συμβούλου του Γ. Βαρουφάκη, περί πρότασης των δανειστών να μην καταβληθούν μισθοί στο Δημόσιο για δύο μήνες -δηλώσεις που η ίδια διέψευσε στη συνέχεια, τις επιβεβαίωσαν όμως οι προϊστάμενοί της. Και από την άλλη, η κινδυνολογία του προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, που λίγο-πολύ θεωρεί ακόμη πρωθυπουργό τον... Αντ. Σαμαρά και εννοεί να ακολουθηθούν οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνο.

Ακούγεται ως κυβερνητική διγλωσσία. Είναι όμως; Μόνο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: