2.3.15

Κρυφτό με τους θεσμούς, κολοκυθιά με τη συμφωνία...



Σήμερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε αντίθεση με το πνεύμα των προηγούμενων ημερών, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι δεν θα διαβουλευτεί με τους «θεσμούς» για το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση, παρότι...
οι δανειστές εκφράζουν δυσφορία.

"Είναι πολιτικά επιβεβλημένο να έρθει η συμφωνία στη Βουλή", εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Aναλυτικά, στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: "ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με ΠΝΠ και "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά".

Νωρίτερα πάντως ο νέος γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε ότι μόνο στην περίπτωση που προκύψει νομικό θέμα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης


Σύμφωνα με τον ίδιο ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή "γιατί είναι ένας γενικόλογος κατάλογος που είναι πρώτος κατάλογος ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων".

Διευκρίνισε πάντως ότι αν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα και χρειάζεται να περάσει η συμφωνία από τη βουλή θα περάσει", υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Μιλώντας στον AΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση.

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια», δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Υπογράμμισε δε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ τόνισε ότι εκείνος ως υπουργός δεν θα στείλει τίποτα στους θεσμούς, «αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο υπουργός Οικονομικών».

Σύμφωνα με παράγοντες από τους «θεσμούς» που επικαλείται η «Καθημερινή», η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση των νομοσχεδίων χωρίς να έχει συμβουλευτεί τους θεσμούς και χωρίς να τους έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων. Κάτι που σε αυτή τη φάση – τουλάχιστον – θεωρείται «μονομερής πράξη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι από τις προωθούμενες δράσεις προκαλείται δημοσιονομικό κόστος που δεν είναι σαφές πώς θα καλυφθεί, ενώ σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια αναφέρουν ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΚΤ για διαβούλευση, με την τελευταία να αναφέρει τη γνώμη της, έστω κι αν δεν είναι δεσμευτική.

Με βάση τα παραπάνω, οι θεσμοί αναμένουν ενημέρωση από την κυβέρνηση, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο – μετά την ανακοίνωση των νομοσχεδίων από τον πρωθυπουργό, κ. Αλ. Τσίπρα – υπήρξαν παρεμβάσεις για να μην γίνουν δράσεις που θα προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης.

Τη θέση ότι θα διεξαχθεί οπωσδήποτε πολιτική συζήτηση στη Βουλή για την τετράμηνη παράταση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης χωρίς όμως να σημαίνει ότι από αυτήν δεσμεύεται η χώρα καθώς η σύμβαση αυτή έχει ιδιορρυθμία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανέφερε ότι "θα γίνει οπωσδήποτε συζήτηση στη Βουλή" και πρόσθεσε ότι "η δικιά μας πολιτική κατεύθυνση είναι πάντοτε σοβαρά πολιτικά κείμενα τα οποία έχουν μια δέσμευση για τη χώρα να περνούν από τη Βουλή, να ψηφίζει η Βουλή. Υπάρχει μια ιδιορρυθμία με αυτή τη σύμβαση που δεν είναι σύμβαση ακριβώς. Ότι είναι περισσότερο ένα πλαίσιο, ένα σύνολο τίτλων που θα εξειδικευτούν τον επόμενο καιρό, το επόμενο 4μηνο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν και αυτό έχει σημασία, εκεί που δεσμεύεται η χώρα και που είναι η εξειδίκευση των τίτλων, τα νομοσχέδια που θα έρθουν, θα περάσουν από τη Βουλή".

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: