30.3.15

Αντιφατικές δηλώσεις για την ελληνική λίστα...


Θετικό σημάδι που δείχνει τη βούληση και τη σοβαρότητα όλων των πλευρών να διαβουλευθούν με εποικοδομητικό τρόπο, συνιστά το γεγονός ότι...
οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων διεξήχθησαν όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται και σήμερα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για τον λόγο αυτόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων», επισήμανε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας πως συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Brussels Group.

Στόχος όλων αυτών των διαβουλεύσεων είναι να διασφαλιστεί ότι αυτός ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστος και ολοκληρωμένος, υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αρμόδιο όργανο για την εκταμίευση των δόσεων είναι το Eurogroup, σε συνέχεια προπαρασκευαστικών συζητήσεων στο επίπεδο Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, επανέλαβε ο κ. Σχοινάς.

Σε οριακό σημείο οδηγεί τη χώρα η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Η μετάθεση του έκτακτου Eurogroup για τις αρχές Απριλίου, που κανονικά επρόκειτο να συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα, έχει «λούσει» με κρύο ιδρώτα την κυβέρνηση που αναζητεί φόρμουλα για να μπορέσει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Την Τετάρτη το Euroworking Group για το ελληνικό ζήτημα

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το Euroworking Group θα συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή της, προκειμένου να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος και ανέφερε ότι θα υπάρξει άλλη μία συνεδρίαση τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, δήλωσε πως η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ακόμη πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, επισήμανε  ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω δόσεων για την Ελλάδα, η η Βουλή στην Αθήνα θα πρέπει να ψηφίσει νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup», είπε.

Επίσης, το Reuters και η γερμανική τηλεόραση μετέδωσαν πως η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε λίστα την  Παρασκευή. 

Ανώτερος αξιμωατούχος της ευρωζώνης φέρεται να δήλωσε του βράδυ της Κυριακής στο Reuters ότι «η Ελλάδα δεν παρουσίασε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή, αλλά απλώς κατέθεσαν μερικές ιδέες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή ήταν για να βοηθήσουν τους Έλληνες να ετοιμάσουν μια λίστα για σήμερα. Ανυπομονούμε να λάβουμε κάτι σήμερα».

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης, «η ελληνική αντιπροσωπεία στο Brussels Group παρουσίασε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις μόνο σε ηλεκτρονική μορφή για κινητές συσκευές και στα ελληνικά».

Αισιόδοξος ο Γ. Σταθάκης

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το θετικό κλίμα θα έχει άμεση ανταπόκριση και στις αγορές.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνάντησης του κ. Σταθάκη με τον Γερμανό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροθ ο οποίος μετέφερε την πρόθεση της χώρας του να συμβάλει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να βγει η Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ύφεση και παράλληλα να μειωθούν τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Ροθ τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνέχισης των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών στην Ελλάδα και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει επί συγκεκριμένων προτάσεων που θα ενισχύσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν νέους αναπτυξιακούς θεσμούς και διοικητικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, επισήμανε ότι γίνονται διμερείς προσπάθειες για την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς τη γερμανική αγορά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: