17.3.15

Μέρκελ σε Τσίπρα: «Έχουμε πολλά να πούμε...»...

Μέρκελ σε Τσίπρα: «Έχουμε πολλά να πούμε...» «Έχουμε πολλά να πούμε, καλό είναι να έρθεις στο Βερολίνο». Με την φράση αυτή η Ανγκελα Μέρκελ προσκάλεσε χθες το απόγευμα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τις δυο πλευρές.
 Ο πρωθυπουργός απάντησε...
καταφατικά στην πρόσκληση της Ανγκελα Μέρκελ και έτσι το ραντεβού κλείστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ . 

Η συνομιλία κράτησε λίγο περισσότερο από είκοσι λεπτά και όπως και την πρώτη φορά έγινε μέσω διερμηνέα. Η μοναδική διαφορά ήταν ότι σε αυτή την συνομιλία υπήρχε …μια ωραία ατμόσφαιρα αντίθετα με το κλίμα καχυποψίας που υπήρχε την προηγούμενη φορά. 

Φυσικά ακολουθώντας την γνωστή της τακτική η Γερμανική κυβέρνηση, -την τακτική  μαστίγιο και καρότο- λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι λέει ψέματα στον Ελληνικό λαό ενώ τόνισε ότι έχει χαθεί το κλίμα συνεννόησης που είχε δημιουργηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Πάντως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση φέρνει τα πράγματα στα μέτρα της αφού με αυτό τον τρόπο ξεκινάει η πολιτική διαπραγμάτευση την οποία επεδίωκε εξ αρχής. Φυσικά παρά το ραντεβού του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ κανείς δεν αποκλείει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα της ρευστότητας στην σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη. 

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε την Γερμανίδα Καγκελάριο να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα; 

Το τελευταίο διάστημα οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. Οι απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις  του Β. Σόιμπλε που φτάνουν στο σημείο της εμμονής εναντίον του υπουργού Οικονομικών, το δάκτυλο του Γιάνη Βαρουφάκη, οι Γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι κάποιοι δεν θέλουν να εφαρμόσουν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχουν διαμορφώσει ένα δύσκολο σκηνικό. 

Με δεδομένο ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν γνωρίζει πως λειτουργεί η κυβέρνηση Τσίπρα φοβάται το  ατύχημα αλλά και κάποιες κινήσεις υψηλού ρίσκου της ελληνικής πλευράς. Οι  τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και η επιμονή του ότι το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την Γερμανική πλευρά η οποία προσπαθεί να καταλάβει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Φυσικά όπως αποκαλύφθηκε το χεράκι της  γι αυτό το τηλεφώνημα έχει βάλει και η Αμερικανική κυβέρνηση εκπρόσωπος της οποίας συνομίλησε   το περασμένο Σαββατοκύριακο  με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ζητώντας του να εφαρμόσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά και με την Γερμανική πλευρά….

Έτσι όπως αποδεικνύεται η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να το παίξει αφεντικό αλλά υπάρχει και ο Ομπάμα…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: