10.3.15

Σε νέα φάση το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις...

Σε νέα φάση το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις
Ένα ακόμη βήμα έκανε σήμερα το πακέτο επενδύσεων που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με την έγκριση από τα...
κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της εντολής διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι σαφές πλέον ότι όλα τα κράτη μέλη μοιράζονται το ίδιο όραμα με την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή για την ανάγκη [να γίνουν] νέες επενδύσεις», δήλωσε με ικανοποίηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, στο πλαίσιο συνάντησής του με τους υπουργούς Οικονομικών των 28, που μετείχαν στο συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε., το Ecofin.

Σειρά έχει η έναρξη συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την ταχεία δημιουργία του κειμένου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). «Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», ώστε οι πρώτες επενδύσεις να γίνουν το ταχύτερο, σημείωσε ο Κατάινεν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε στα τέλη του 2014 το σχέδιό του για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το ΕΤΣΕ θα κινητοποιήσει συνολικά 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, ένα ποσό το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, χάρη στον μηχανισμό της χρηματοοικονομικής μόχλευσης.

Ο Κατάινεν επέμεινε στην «προσθετικότητα» του σχεδίου, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει «προστιθέμενη αξία» στη χρηματοδότηση σχεδίων τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση χωρίς αυτό.

Το ταμείο είναι σε αυτό το στάδιο χρηματοδοτούμενο μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ένα ποσό 21 δισ. ευρώ, ενώ τα κράτη μέλη δεν θα συμμετέχουν άμεσα, καθώς προτιμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο μέσω της συγχρηματοδότησης εθνικών σχεδίων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του πρόκειται να διαθέσει 8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτήσεων αυτών. Το ίδιο ποσό είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθεί από τη χώρα του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί 8 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία έχει δεσμευθεί να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα.

Ο Γίρκι Κατάινεν χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιταλίας, κάνοντας λόγο περί μιας «πολύ θετικής είδησης».

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους τα κράτη μέλη προτιμούν να μην επενδύσουν άμεσα στο ταμείο, ο Κατάινεν είπε ότι δεν τους γνωρίζει, πρόσθεσε πάντως ότι «από την άποψη των επενδύσεων, αυτό δεν θα έχει καμιά διαφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: