22.3.15

Αναζητούν περισσότερους φόρους με τα ίδια μέτρα...

Αξιόπιστες λύσεις για ΦΠΑ, φοροδιαφυγή, νέο ΕΝΦΙΑ και νέα έσοδα από ποτά και τσιγάρα αναζητά από χθες το οικονομικό επιτελείο σε διαδοχικές συσκέψεις που θα συνεχιστούν και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα.

Η αναστροφή της...
πτωτικής πορείας των εσόδων, λόγω των πρόωρων εκλογών, είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, προκειμένου να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν σχηματίσει έως τώρα οι τρεις θεσμοί. 

Μια εικόνα που έχει εκφραστεί και μέσω των τεχνικών κλιμακίων αλλά και απευθείας από την Ομάδα των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν δυσκολίες στην οριστικοποίηση του προγράμματος-γέφυρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. 

Το πρόβλημα των εσόδων είναι ότι αν δεν αυξηθεί η απόδοση των τακτικών εσόδων και κυρίως του ΦΠΑ δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ ούτε και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αναμένοντας κατ’ αρχήν τη ρύθμιση-εξπρές έως και τις 27 του μήνα και στη συνέχεια τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μία νέα αύξηση του ΕΦΚ σε οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού.

Στο κρίσιμο θέμα της αναμόρφωσης του ΦΠΑ κεφαλαιώδους σημασίας θεωρείται σε πρώτη φάση η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXIS. Το μέτρο νομοθετήθηκε από το 2010 εντός μνημονίου και ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Πιο δύσκολες είναι οι αποφάσεις για τις αυξήσεις συντελεστών όπου υπάρχουν πολλές και διφορούμενες απόψεις ανάλογα με το υπουργείο από το οποίο εκπορεύονται.

Στο θέμα της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο ΦΜΑΠ τα προβλήματα είναι επίσης πολλά. Τούτο διότι δεν υπάρχει ακόμη ισοδύναμο που θα δίνει τα 2 δισ. ευρώ που θα αφαιρέσει ο νέος φόρος στον προϋπολογισμό. 

Εδώ το πιο πιθανό σενάριο θα είναι η μετονομασία του ΕΝΦΙΑ με μειωμένη επιβάρυνση 30% (μέτρο το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2014). Στη συνέχεια θα προχωρήσει η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και θα περάσουμε σταδιακά στο νέο καθεστώς.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και από την κυβέρνηση και από τους τρεις θεσμούς στα αποτελέσματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στον τομέα αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί - όχι με τους εθελοντές διμηνίτες - αλλά έμπειρο προσωπικό η πρόσληψη του οποίου θα πρέπει να έχει και την έγκριση της ομάδας των Βρυξελλών. 

Σήμερα αναμένεται να αρχίσει η αναζήτηση ολοκληρωμένων προτάσεων σε θέματα στα οποία οι εταίροι και δανειστές μας και η κυβέρνηση διαφωνούν.
Θα πρέπει δηλαδή να ολοκληρωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ποιες θα ολοκληρώσουν και ποιες όχι και κυρίως ποιο είναι το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. 

Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις που θα αφορούν στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στις αλλαγές στο δημόσιο αλλά και τις περαιτέρω απελευθερώσεις των αγορών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι τρεις θεσμοί αναμένουν την ολοκλήρωση της ελληνικής πρότασης σε όλους τους τομείς μέχρι το τέλος της εβδομάδας ώστε να εξεταστεί σε έκτακτο Eurorgroup την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

 enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: