8.3.15

Για όσους γέλασαν με τους «μυστικούς», του Βαρουφάκη...

Πάντα υπήρχε άμεση απόρριψη και γελοιοποίηση κάθε αντισυμβατικού μέτρου για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Εγώ συνήθως ανήκα πάντα στη μειονότητα που...
τα έβρισκε πανέξυπνα: Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή -η κυβέρνηση που μίσησα περισσότερο από κάθε άλλη την τρέχουσα χιλιετία- πρότεινε να γίνεται κλήρωση δώρων σε όσους μαζεύουν αποδείξεις -σα λαχειοφόρος αγορά- είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα. Κοιτώντας γύρω μου μόνο διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι την θεωρούσαν πρόταση γελοιωδέστατη που ποτέ δεν θα δούλευε. (Κι όμως, εδώ υπάρχει κόσμος που δίνει λεφτά αγοράζοντας λαχεία με την ελπίδα να κερδίσει, δεν θα μάζευε και τις αποδείξεις για την κλήρωση, που εξάλλου τις είχε ήδη πληρώσει;) Το ίδιο μέτρο ανακοίνωσε και η κυβέρνηση Σαμαρά εν μέσω χαχανων και επικριτικών σχολίων, και επίσης δεν το εφάρμοσε.

Τώρα έχουμε τον Βαρουφάκη να προτείνει μυστικούς εφοριακούς. Και πάλι το βρήκα καλή ιδέα. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να γεννήσει πολλά αστεία σενάρια, αλλά θεωρώ ότι αν υπήρχε κίνητρο, πολλοί πελάτες θα εντόπιζαν παραβάτες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο σε συγκεκριμένους προορισμούς διακοπών, και πολλοί παραβάτες θα έπαυαν να παρανομούν με το φόβο ότι κάθε πελάτης είναι εν δυνάμει εφοριακός.

Τώρα: θα εφαρμοζόταν σωστά ένα τέτοιο μέτρο ή θα οδηγούσε σε αλαλούμ; Ποιος ξέρει; Αυτός δεν είναι λόγος για να το καταδικάσουμε εκ των προτέρων πάντως. Εξάλλου το ίδιο αλαλούμ περιμέναμε και όταν ο πελάτης μπορούσε να μην πληρώσει αν δεν έπαιρνε πρώτα απόδειξη («είναι ανεφάρμοστο, φανταστείτε πόσο θα φεύγουν ισχυριζόμενοι ότι δεν πήραν απόδειξη, φανταστείτε πόσες παρεξηγήσεις θα γίνουν!») και τελικά δεν έγινε τίποτα απολύτως...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Άρη Δημοκίδη, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: