15.3.15

Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση για μέτρα...


Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν οι δανειστές προς την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, την ώρα που η ρευστότητα μειώνεται δραματικά. Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να...
μην λάβει κανένα υφεσιακό μέτρο.

Τα τεχνικά κλιμάκια στους πρώτους ελέγχους που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν «τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα για το 2014 και αναμένεται να εισηγηθούν στους προϊσταμένους τους (θεσμούς) την λήψη έκτακτων μέτρων εδώ και τώρα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων και μισθών, ενώ παράλληλα κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την «μαύρη» τρύπα στα κρατικά ταμεία.

«Η ελληνική κυβέρνηση στον ενάμιση μήνα της θητείας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Σε όλους ήταν γνωστό το πόσο πλαστό ήταν το “success story” περί τέλους των Μνημονίων, εξόδου στις αγορές κι άλλα φληναφήματα», τόνιζαν χαρακτηριστικά στο Μαξίμου

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αυτό που η Κυβέρνηση μπορεί με απόλυτη σιγουριά να διαβεβαιώσει την κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά».

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το 2014 θα έπρεπε να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ότι το πλεόνασμα θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το στόχο και συγκεκριμένα στο 1,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, εν όψει εκλογών και μετά από τα πρώτα σημάδια αναταράξεων, στελέχη του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου έλεγαν από το Δεκέμβριο κιόλας ότι ο πήχης θα πρέπει να τεθεί στο 1,5% δηλαδή ακριβώς στο στόχο.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις κατεβάζουν τον πήχη του πλεονάσματος στο 0,6% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα, αφού τα στοιχεία που δόθηκαν στις πολύωρες συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ήταν χειρότερα από αυτά του προηγούμενου 20ημέρου.

Μαξίμου: Κανένα υφεσιακό μέτρο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και αποφασίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο να μην ληφθεί κανένα υφεσιακό μέτρο.

«Να μην συνεχιστεί ο παραλογισμός της λιτότητας που με τόσο κόπο και πάθος τίμησε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα δώσουν ανάσα «σε μία οικονομία και σε μία κοινωνία που δεν μπορεί να σφίξει άλλο το ζωνάρι. Μήνες πριν τις εκλογές είχαν ξεκινήσει οι καταστροφολογικές προβλέψεις για το τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Ενάμιση μήνα διαψεύδουμε στην πράξη αυτά τα σενάρια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μας έφτασαν εδώ

Στην ΝΔ υποστηρίζουν πως για το 2014 δεν υπήρχε καμία τρύπα στα έσοδα και αυτό είχε επισημανθεί από την τρόικα που πραγματοποιούσε τους ελέγχους αλλά και από τους εταίρους.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά κατηγορούν την κυβέρνηση για τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ως αξιωματική αντιπολίτευση, τάζοντας στους πάντες τα πάντα και φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις προτροπές του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους, αλλά και την προαναγγελία περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ο οποίος ακόμα παραμένει παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση.

Στήριξη σε Βαρουφάκη

Η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος όμως με τις συνεχείς του δηλώσεις και φωτογραφήσεις έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Δ. Παπαδημούλη και του Γ. Μιλιού. Και οι δύο με αναρτήσεις τους στο twitter φωτογράφησαν τον Γ. Βαρουφάκη χωρίς να τον κατονομάσουν

«Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται με υπαναχωρήσεις αλλά με δουλειά, σταθερότητα κι αρχές» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα», είναι η σχετική του ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη στο Τwitter

Μετά τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών και η γερμανική Bild αναφέρει ότι αλλάζει ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και την θέση του Γ. Βαρουφάκη παίρνει ο Γ. Δραγασάκης. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν του υπουργό Οικονομικών στάζουν δηλητήριο εναντίον του. Με αφορμή την απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη από την συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου στο μέγαρο Μαξίμου, η γερμανική Bild αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει χάσει την εύνοια του πρωθυπουργού. «Ο Αλέξης Τσίπρας καθαίρεσε τον πολιτικό του αστέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «ο Βαρουφάκης χάνει την εξουσία του».

Μαξίμου: «Κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση»

Κύκλοι του Μαξίμου διαψεύδουν το δημοσίευμα και παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών. «Κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση. Η απάντηση στο “γιατί δεν λαμβάνει μέρος στη συνάντηση κρίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης” είναι ότι πρώτον, δεν υπήρξε ποτέ συνάντηση κρίσης και δεύτερον, ο υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό. Τα σχόλια δικά σας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: