23.3.15

Αρχίζει ξανά η δίκη για το Βατοπέδι...

Δίκη Βατοπέδι
Συνεδριάζει και πάλι σήμερα, σε μεγαλύτερη αυτή τη φορά δικαστική αίθουσα, το Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, το οποίο εκδικάζει την πολύκροτη υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου, καθώς δεκάδες μητροπολίτες, ιερείς και μοναχοί είχαν...
προσέλθει την τελευταία φορά στο Εφετείο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 11. Μαζί με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, το εδώλιο μοιράζονται  στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας κι ο αδελφός της, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α., κατηγορούμενοι όλοι, για τις ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων τις οποίες η Μονή υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αξία των ακινήτων που αντάλλαξε το Δημόσιο ανέρχεται σε 69,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τους συνηγόρους του Δημοσίου, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση τόσο για ηθική βλάβη όσο και ζημία (σ.σ. που όπως υποστηρίζουν υπέστη το Δημόσιο από τις επίμαχες ανταλλαγές) οι πραγματικές αξίες φθάνουν τα 234 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας έχουν ήδη κατατεθεί 28 αγωγές και μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις που δικαιώνουν τη Μονή, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια καταστεί αμετάκλητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Μονής Βατοπεδίου αναμένεται να προσέλθουν για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισής εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων (Οικουμενικό, Αλεξάνδρειας, Αντιοχείας και άλλα).

Η υπόθεση αυτή, που είχε απασχολήσει δύο εξεταστικές και μία προανακριτική επιτροπή, ξεκίνησε χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο, καθώς το δικαστικό συμβούλιο είχε κρίνει πως για τους πρώην υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.

 Μαρία Δήμα

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: