18.3.15

Μοσκοβισί επιβεβαιώνει Ντάισελμπλουμ για σενάριο Κύπρου στην Ελλάδα...


Δεύτερο «χαστούκι» μέσα σε μία ημέρα απ' τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Μετά τη δήλωση του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κομισιόν χαρακτήρισε...
«εμπεριστατωμένες τις σκέψεις Ντάισεμπλουμ για εφαρμογή σεναρίου Κύπρου και στην Ελλάδα με έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων». 



«Οι σκέψεις του κ. Ντάισελμπλουμ είναι εμπεριστατωμένες και συνεργαζόμαστε μαζί του», αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε σχετικά και αμέσως έσπευσε να τονίσει για ακόμα μία φορά ότι «η Κομισιόν είναι δεσμευμένη να φροντίσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Είναι αμοιβαία η ανάγκη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β που να έχει προετοιμαστεί εδώ για έξοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ο κ. Μοσκοβισί για την επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαντ Κοστέλο με την οποία υπήρχε ο χαρακτηρισμός «μονομερείς ενέργειες» τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Μοσκοβισί προέβη σε διευκρινήσεις. 

Όπως είπε «ποτέ η Κομισιόν δεν έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέση μας πάντα ήταν ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι πιο αδύναμοι και ποτέ δεν θα ήμασταν αντίθετοι στα ανθρωπιστικά διαβήματα. Τουναντίον θεωρούμε ένα θετικό βήμα το νομοσχέδιο, για το οποίο μάλιστα συζήτησαν ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο Γιούνγκερ. Ο κ. Κοστέλο ήθελε με την επιστολή του να υπογραμμίσει ότι υπάρχει μία συμφωνία πλαίσιο και πάνω σε αυτή οι ελληνικές Αρχές πρεπει να δουλέψουν εποικοδομητικά με τους θεσμούς. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν συσκέψεις και μελέτες για το δημοσιονομικό αντίκτυπο μέτρων που εξετάζονται ή ισοδύναμων μέτρων που προτείνονται». 

Ο κ. Μοσκοβισί έσπευσε να καλύψει τον κ. Κοστέλο λέγοντας πως «έχουμε ομάδες κατάρτισης πολύ καλές. Ο κ. Κοστέλο έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της Κομισιόν και προσωπικά τη δική μου. Κάνει καλή δουλειά. Κατανοεί με την ευρεία έννοια τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτή την εμπιστοσύνη της Κομισιόν πρέπει να εμπιστευτεί και η ελληνική κυβέρνηση». 

Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως «δεν υπάρχει αλλαγή στάσης προς την Ελλάδα. Υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης να δουλέψουμε γρήγορα και καλά και πάνω απ' όλα χρειάζεται εμπιστοσύνη. Εάν δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας τότε χάνουμε χρόνο. Και οι χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενά. Πρέπει να προετοιμαστούν μέτρα για την εφαρμογή τους το νωρίτερο”, υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Η ΕΕ συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε.

«Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποία τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. Ο Π. Μοσκοβισί επέμεινε ότι απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Γιουρογκρούπ της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» κατέληξε. 
newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: