10.3.15

Βαρουφάκης-Κατρούγκαλος διαψεύδουν δημοψήφισμα και εκλογές...

Γιάνης Βαρουφάκης
Με σαφή τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδουν στον γαλλικό Τύπο ότι η...
ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσεις σε δημοψήφισμα ή εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η φράση «Δημοψήφισμα ή εκλογές», που χρησιμοποίησε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Serra» παρουσιάζοντάς της ως πρόταση του υπουργού Οικονομικών, έχει απασχολήσει τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υποχρεώνοντας τον υπουργό να εξηγεί στις συνεντεύξεις τις θέσεις του.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, ο Γιάνης Βαρουφάκης απέδωσε τον τίτλο της Corriere della Serra σε ηθελημένη ή μη παρανόηση του συντάκτη της συνέντευξης, ο οποίος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εκμαιεύσει μια απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να αποδώσει την ακρίβεια των λόγων του.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «πρόκειται για μια απεχθή ενέργεια του δημοσιογράφου της “Corriere della Serra”, ο οποίος παραβρέθηκε σε μια ομιλία μου στη Βιέννη, κατά την οποία εξήγησα αναλυτικά πως για την κυβέρνησή μας δεν τίθεται ζήτημα Grexit. Είναι επιβλαβές και μόνο να το συζητάμε». Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί πως στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη στον εν λόγω δημοσιογράφο, «ο οποίος επέμεινε να ρωτά τι θα κάνει η κυβέρνησή μας σε περίπτωση που όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν τις προτάσεις μας. Απάντησα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και πως υπάρχει πνεύμα συλλογικότητας με το Eurogroup». Επειδή επέμενε όμως, «έτσι του απάντησα πως στην απίθανη περίπτωση ενός αδιεξόδου, μιας και δεν είμαστε κολλημένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να παραιτηθούμε και να διεξάγουμε δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις- και το ζήτημα έμεινε εκεί. Ο τίτλος της συνέντευξης μετατράπηκε σε “ο Βαρουφάκης ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ”, δηλαδή το αντίθετο από όσα δήλωσα. Έκανα μια μακροσκελή δήλωση για να το διαψεύσω».

Κατρούγκαλος: «Σεβασμός στο μήνυμα της κάλπης»

Σε ανάλογες ερωτήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, από δημοσιογράφο της εφημερίδας «Liberation», και μάλιστα με το σχόλιο ότι ίσως ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπαθεί να δραματοποιήσει την κατάσταση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε πως «δεν πρόκειται για δραματοποίηση» και εξήγησε: «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αφορούν την εξεύρεση μίας συμφωνίας, κυρίως για το ζήτημα του χρέους» και όπως επισήμανε «στην τελική συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους μας αποφύγαμε να υποβληθούμε σε έναν νέο εκβιασμό για ακόμη μία φορά. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν λειτουργούμε στο πλαίσιο της λογικής που επικρατούσε μέχρι τώρα: είτε αποδέχεστε τους όρους της λιτότητας, είτε υφίστασθε ξαφνικό θάνατο. Θα πρέπει επομένως να συμβάλουμε στην επικράτηση της θέσης μας, που είναι ο σεβασμός στο μήνυμα της κάλπης».

Σε ερώτημα για το τι έχει αλλάξει με τις παραχωρήσεις «σημειολογικής φύσεως» που έγιναν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εννοώντας ότι δεν μιλάμε πλέον για τρόικα αλλά για θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Πολλοί πιστεύουν ότι καμφθήκαμε και ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Κάνουν λάθος. Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν υποτασσόμαστε πλέον. Ένα παράδειγμα, η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται ο λαός μας. Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προτείναμε, θα συζητηθούν με τους εταίρους μας. Ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά κοινωνικός». Εξήγησε επίσης πως «δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από το ζήτημα επαναπρόσληψης περίπου 3.000 υπαλλήλων, οι οποίοι απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: