27.3.15

Ο Βάιντμαν προειδοποιεί ...

Ο Βάιντμαν στο Focus: Ελάχιστος ο χρόνος για μια λύση για την Ελλάδα
...για «τυχόν άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας»...
Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Focus" προειδοποίησε, πως, αν η Ελλάδα τελικά δεν...
τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, τότε η χώρα απειλείται σύντομα με πτώχευση με απρόβλεπτες συνέπειες.
 “Aν μια χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και παύσει τις πληρωμές, τότε η άτακτη χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί”, είπε ο Βάιντμαν. “Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν βαριές”. 

Στο ερώτημα αν επίκειται η χρεοκοπία άμεσα, ο πρόεδρος της Bundesbank είπε: “Προφανώς οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμα να βρεθεί μια λύση, αλλά δεν έχουμε πλέον πολύ χρόνο. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.” Tις ευθύνες για την επισφαλή κατάσταση της χώρας τις επιρρίπτει ο Βάιντμαν στην κυβέρνηση Τσίπρα: “Μέχρι το φθινόπωρο ήταν αισθητή μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, αλλά η νέα κυβέρνηση έχασε πολύ εμπιστοσύνη.” Στη συνέντευξη ο τραπεζίτης τάχθηκε κατά της νέας βοήθειας από την ΕΚΤ  προς την Αθήνα: “Είμαι κατά της επέκτασης των δανείων έκτακτης ανάγκης”.  

Κατά τον Βάιντμαν δεν αληθεύει επίσης ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις πλέον .”Το επιχείρημα της υπερβολικής οικονομικής επιβάρυνσης δεν το πιστεύω.” Το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό βέβαια, αλλά με την μείωση των επιτοκίων και την παράταση των καταβολών θεωρεί ότι το βάρος είναι αντιμετωπίσιμο. “Η επιβάρυνση από τους τόκους είναι κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνην της Ιταλίας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας". Για τις δημόσιες εμφανίσεις του Γ. Βαρουφάκη είπε: “Γενικά έχω την εντύπωση, ότι οι δηλώσεις ορισμένων μελών της ελληνικής κυβέρνησης από μέρα σε μέρα και αναλόγως κοινού μπορούν να διαφέρουν πολύ. Τελικά όμως αυτό δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: