10.3.15

Η Λεπέν απειλεί να μηνύσει τον Σουλτς...

 Η Λεπέν απειλεί να μηνύσει τον Σουλτς
Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν διεμήνυσε σήμερα ότι θα υποβάλει αγωγή εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο κατηγορεί ότι έκανε...

ψευδείς καταγγελίες εναντίον του Εθνικού Μετώπου (Front National, FN) όταν κάλεσε την υπηρεσία καταπολέμησης της οικονομικής απάτης της ΕΕ να ερευνήσει πιθανές καταχρήσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του πολιτικού αυτού κόμματος.

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι διαπιστώθηκε πως 20 πρόσωπα τα οποία μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διότι εμφανίζονται ως συνεργάτες ευρωβουλευτών, είναι ταυτόχρονα καταγεγραμμένο σε έγγραφα του FN ότι ανήκουν στην εθνική οργάνωση του κόμματος.

Αυτό αντίκειται στους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ρητά ότι οι συνεργάτες των μελών του ΕΚ οφείλουν να ασκούν καθήκοντα που συνδέονται άμεσα με την εντολή των ευρωβουλευτών.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας «Μανουέλ Βαλς κινητοποιεί τους Σοσιαλιστές φίλους του εναντίον του Εθνικού Μετώπου», υποστήριξε η Λεπέν σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΕΕ βγάζει τα μεγάλα κανόνια. Θα υποβληθεί αγωγή εναντίον του (σ.σ. του Μάρτιν Σουλτς) διότι προχώρησε σε ψευδείς κατηγορίες», συμπλήρωσε η ίδια. Δεν διευκρίνισε πότε θα αναληφθεί η ενέργεια αυτή, ή σε ποια χώρα.

Πριν αναδειχθεί πρόεδρος του ΕΚ, ο Σουλτς ήταν ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο σώμα.

Η Λεπέν δεν σχολίασε πάντως την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο Σουλτς σχετικά με την κατάχρηση κοινοτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, το ποσό το οποίο φέρεται να έχει καταχραστεί το ακροδεξιό κόμμα ισούται με 7,5 εκατ. ευρώ την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τη Μοντ, τα πρόσωπα τα οποία έχουν καταγραφεί ως βοηθοί των ευρωβουλευτών του FN διατηρούν ταυτόχρονα κρίσιμης σημασίας κομματικές θέσεις, είναι για παράδειγμα στενοί σύμβουλοι της ιδίας της Λεπέν αλλά και του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, του ιδρυτή και επιτίμου προέδρου του κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «κατασκευασμένες». «Κατά κάποιον τρόπο, ο Σουλτς έχει ένα δίκιο», έγραψε ειρωνικά ο Φιλιπό στο Twitter, καθώς «οι συνεργάτες [των ευρωβουλευτών] μας δεν εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εναντίον της».

Το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν αυξάνει ραγδαία τα ποσοστά του στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, αλλά δυσκολεύεται να εξασφαλίσει σταθερές πηγές προσόδων. Τον Δεκέμβριο, παραδέχθηκε πως έχει λάβει ένα δάνειο ύψους 9,4 εκατ. ευρώ από μια τράπεζα της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή διότι οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε χορηγήσεις δανείων προς το FN.

Εάν επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο από το ΕΚ σε βάρος του FN, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλήγμα για το κόμμα, το οποίο προετοιμάζεται για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές (22η και 29η Μαρτίου), στις οποίες συμμετέχει με σχεδόν 2.000 υποψήφιους σε όλη τη χώρα—περισσότερους από κάθε άλλο γαλλικό πολιτικό κόμμα.

Πολλοί από τους υποψηφίους καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα προεκλογικά τους έξοδα, τα οποία ανέρχονται σε έως και 16.000 ευρώ: τα χρήματα αυτά ωστόσο προέρχονται συχνά από δάνεια που τους χορηγεί μια εταιρεία συνδεδεμένη με το FN.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: