9.3.15

Περιστέρη - Λεφαντζής: "Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κρύβει πολλά ακόμη"...

Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα εντυπωσιακά ευρήματα στην Αμφίπολη συνοδευόταν από...
την επισήμανση «τελική», που έκανε τους πάντες να θεωρήσουν πως η ανασκαφή είχε φτάσει στο τέλος της, φαίνεται πως ο μεγαλειώδης τύμβος Καστά του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. θα μας απασχολήσει ξανά στο άμεσο μέλλον. Αυτό προκύπτει από όσα λένε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» οι δύο άνθρωποι που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος την πορεία των εργασιών και οι οποίοι αρκετά πριν πέσουν τα φλας της δημοσιότητας πάνω στον τάφο εργάζονταν με μεθοδικότητα και έφεραν στο φως αυτό το σημαντικό ελληνιστικό μνημείο. Η αρμόδια ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, ο πιο στενός συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, και ολόκληρη η ανασκαφική ομάδα αυτή την περίοδο προχωρούν με πάρα πολλή προσοχή, βήμα-βήμα, τις επιστημονικές εργασίες τους, οι οποίες θα δώσουν πολλές απαντήσεις στο αρχαιολογικό μυστήριο της Αμφίπολης.

Το βάθρο με το γλυπτό, μπροστά από τις Καρυάτιδες

Παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν πολλές υποθέσεις εργασίας και τελικά καμία δεν κατέστη δυνατό να τεκμηριωθεί, λόγω των πολλών και αντικρουόμενων απόψεων, η ανασκαφική ομάδα θεωρεί πως υπάρχει άκρη στο νήμα, τόσο για τον τάφο που είδαμε όσο και για ολόκληρο το μνημείο. Τα κινητά ευρήματα που υπήρχαν εντός των θαλάμων και τα οποία δεν ανακοινώθηκαν, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί η επιστημονική δεοντολογία και να γίνει η ταύτισή τους, μειώνουν, όπως λένε οι πληροφορίες, κατά πολύ τις υποθέσεις και οδηγούν σε συμπεράσματα. «Είχαμε κινητά ευρήματα, τα οποία μελετώνται με προσοχή από τους ειδικούς. Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης θα μας οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα», λέει πολύ προσεκτικά η κ. Περιστέρη. Τα κινητά ευρήματα ήταν κομμάτια από γλυπτά που υπήρχαν μέσα στους προθαλάμους, αλλά και στον τελευταίο νεκρικό θάλαμο, κεραμικά, νομίσματα, αγγεία. Την ίδια ώρα, στον χώρο μπροστά από τις Καρυάτιδες, στο βοτσαλωτό δάπεδο, υπάρχουν ίχνη τετραγώνου που κάνουν πολλούς να υποθέσουν πως εκεί υπήρχε κάποιο βάθρο αγάλματος, το οποίο στεφάνωναν οι Καρυάτιδες που ήταν ακριβώς από πίσω και ίσως αφορούσε τη λατρεία του νεκρού για τον οποίο προοριζόταν ολόκληρος ο τύμβος και όχι μόνο ο συγκεκριμένος τάφος. Ακόμα και στον τελευταίο, ιδιαίτερα επιβαρυμένο χώρο βρέθηκαν θραύσματα από γλυπτό, τα οποία συντηρούνται και μελετώνται αυτή την περίοδο στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του γρίφου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: