5.3.15

Το "ναρκοπέδιο" του τρίτου πακέτου...

...τα σενάρια, οι "εναλλακτικές" Βαρουφάκη...


Ένα ακόμη ευρωπαϊκό ναρκοπέδιο καλείται να περάσει από σήμερα έως τη Δευτέρα η κυβέρνηση, αναζητώντας...
λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό στην διαδρομή Λευκωσία -Βρυξέλλες.


Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο είναι ο πρώτος σταθμός στην επιχείρηση χαλάρωσης της χρηματοδοτικής ασφυξίας που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει στη Λευκωσία αφ’ ενός τις λεπτομέρειες του ιστορικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και, αφ’ ετέρου, θα δώσει στίγμα προθέσεων για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα. 

Το ελάχιστο που προσδοκά η κυβέρνηση είναι μια αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA, που την τελευταία φορά ήταν στα 68,5 δις ευρώ. Το μέγιστο θα ήταν η άρση του λεγόμενου waiver δηλαδή, η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων από την ΕΚΤ – κάτι, όμως, που επί του παρόντος θεωρείται απίθανο. Η ενδιάμεση επιθυμητή εκδοχή θα ήταν να δώσει ο Μάριο Ντράγκι το «πράσινο φως» για αύξηση του πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων διευκολύνοντας έτσι τον εσωτερικό δανεισμό.

Τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως χθες το βράδυ δεν ήταν ενθαρρυντικά, αλλά ούτε και απολύτως απαγορευτικά. Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι πως, εν τέλει, η ΕΚΤ θα δώσει ένα «θετικό σήμα», αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ακόμη και όχι χωρίς νέα τελεσίγραφα, προειδοποιήσεις και απαιτήσεις για ανταλλάγματα.

Εν ολίγοις, τα επόμενα βήματα φαίνεται πως θα κριθούν από την περίφημη «κοστολόγηση» των 6 προτάσεών της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι δανειστές έχουν δώσει ήδη δείγμα προθέσεων με την απαίτηση για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου κόπηκε το μπόνους του κουρέματος της αρχικής οφειλής στον βωμό του «ηθικού κινδύνου».

«Η Ελλάδα προβάλει την πολιτική της πρόταση και η Ευρώπη μας απαντά με λογιστική», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Ως εκ τούτου, κάθε επιχείρημα – πολιτικό ή μη – ζητείται πλέον από τους «θεσμούς» κοστολογημένο και η κυβέρνηση δίνει τη μάχη άρθρο-άρθρο σε κάθε ρύθμιση που προωθεί. Στο οικονομικό επιτελείο, άλλωστε, θεωρούν δεδομένο ότι αυτή η τακτική της πίεσης θα κορυφωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας όσο θα προχωρά ο «καυτός μήνας» Μάρτιος. Κι ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμηνύει μεν ότι «υπάρχουν εναλλακτικές» ακόμη κι αν δεν πάρουμε έγκαιρα μέρος της δόσης, κοινή πεποίθηση όμως στην κυβέρνηση είναι πως το ευρωπαϊκό «μαρτύριο της σταγόνας» έχει μία, συγκεκριμένη τελική στόχευση – το περίφημο «τρίτο πακέτο».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να δήλωσε χθες ότι «δεν συζητείται τρίτο πακέτο» για την Ελλάδα, το μήνυμα όμως στο οποίο στέκονται περισσότερο κυβερνητικοί παράγοντες ήταν ο «αστερίσκος» στις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις του Βερολίνου: Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου «διότι δεν το έχει ζητήσει η Ελλάδα». Ή άλλως, ο στόχος απλά μπορεί να είναι να πιεστεί τόσο πολύ από την χρηματοδοτική ασφυξία η ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξαναγκαστεί και να σπεύσει να ζητήσει η ίδια στο τέλος τρίτο δάνειο και τρίτο «πακέτο»…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: