7.3.15

Κοτζιάς: Ο αλυτρωτισμός το πραγματικό πρόβλημα με την ΠΓΔΜ...



Την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή θέματα είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ποπόφσκι, που είχαν συνάντηση στο...
περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία. 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της ΠΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας είναι αυτό του αλυτρωτισμού που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά των Σκοπίων. Μάλιστα, για να αντιμετωπισθεί η αλυτρωτική πολιτική, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στον κ. Ποπόφσκι ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση της γειτονικής χωράς την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ένα ακόμα βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι ενώ το ζήτημα του ονόματος φαίνεται να επηρεάζει την εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μία ευρεία συναίνεση, η οποία δεν επηρεάζεται από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: