9.3.15

Πληροφορίες για συνάντηση Βαρουφάκη-Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ...


... πριν το Eurogroup...
Με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο τοu Εurogroup αναμένεται να συναντηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εν όψει της νέας κρίσιμης συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την χώρα μας.

Το Εurogroup αναμένεται να...
ξεκινήσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με βάση δηλώσεις αξιωματούχων, δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την Ελλάδα, αφού πολλοί Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη.

Μάλιστα, νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, τονίζοντας ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα σήμερα.

Ο κ. Κάμπετερ αναφέρθηκε και στα περί δημοψηφίσματος και νέων εκλογών στην Ελλάδα, λέγοντας πως αυτό θα οδηγούσε μόνο σε αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Μοσκοβισί: Είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις λίγο πριν από τη συνάντηση με τους κ.κ. Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Υφίσταται μια λίστα προτεινόμενων μέτρων που έχει εκ των πραγμάτων γίνει αποδεκτή από τους εταίρους και τώρα επιβάλλεται να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο κ. Βαρουφάκης  να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί  και πως θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα.

«Το Eurogroup είναι ένα πολιτικό όργανο.  Είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει και αυτές να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, «αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις».

«Χρειαζόμαστε πλέον ένα “τεχνικό έργο”και εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου με συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η δουλειά αυτή οφείλει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και πολλές φορές με διακριτικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τα μέτρα

Ωστόσο, την έντονη δυσαρέσκειά τους εκδηλώνουν ανοιχτά πλέον αξιωματούχοι της ευρωζώνης επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη (ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές και δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) μία επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι και το «παρά ένα» της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (στις 6 ώρα Ελλάδος απόψε) δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αλλά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «δημιουργικής ασάφειας» (ή της «ουτοπίας» κατ’άλλους) που επεδίωξε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης σε όλη την ως τώρα διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αν και όλοι κάνουν ότι μιλούν με όλους και αναζητούν λύσεις, υψηλόβαθμοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε η Αθήνα την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή  απουσιάζουν μέτρα «άμεσης απόδοσης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα καμία συμφωνία για την εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας.
  
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: