4.3.15

Αναλυτικό περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής...


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητάει αναλυτικά στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια, μερίσματα, κινητές αξίες και ασφαλιστήρια συμβόλαια των φορολογουμένων προκειμένου να εντοπίσει το αφορολόγητο χρήμα και...
να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία.

Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, τροποποιείται ουσιαστικά η προηγούμενη απόφαση του προκατόχου της, Χάρη Θεοχάρη, στην κατεύθυνση της λεπτομερέστερης ενημέρωσης των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου για στοιχεία φορολογουμένων που αφορούν: καταθέσεις, μετοχές, δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα), μερίσματα, ασφαλιστήρια (ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων, ασθενείας) κ.λπ.

Όπως προβλέπει η νέα απόφαση, τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις, αυξάνονται από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών από 100.000 σε 200.000 ευρώ.

Μπορεί τα όρια να ανεβαίνουν, ωστόσο ζητούνται πρόσθετα στοιχεία πέρα από τις καταθέσεις, τα οποία μέχρι τώρα ήταν εκτός «λίστας» των αποστελλόμενων στοιχείων στη ΓΓΔΕ.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν στα προγράμματα διασταυρώσεων της ΓΓΔΕ, ενώ παράλληλα θα… αποθηκευτούν στο Περιουσιολόγιο, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με νέα δεδομένα, με στόχο να ενεργοποιηθεί πλήρως το συντομότερο.

Σε κάθε περίπτωση, τράπεζες, ΕΛΤΑ, Χρηματιστήριο και όλες οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να στείλουν έως τις 31 Μαρτίου στη ΓΓΔΕ στοιχεία για αναφορικά με καταθέσεις, κινητές αξίες, μερίσματα και δάνεια.

Όπως προβλέπει η νέα απόφαση για τις καταθέσεις, η αποστολή στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι υποχρεωτική για ποσά άνω των 100.000 ευρώ και για χαρτοφυλάκια κινητών αξιών άνω των 200.000 ευρώ.

 Κώστας Τσάβαλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: