2.3.15

Χαρδούβελης: Οι δανειστές δεν έδωσαν χρήματα το φθινόπωρο...


... για να βάλουν στο μαντρί τη νέα κυβέρνηση...
Την άποψη ότι οι εταίροι δεν έκλεισαν την αξιολόγηση το φθινόπωρο με σκοπό να «έχουν την επόμενη κυβέρνηση στο χέρι και να την βάλουν στο μαντρί, όπως...
και συμβαίνει» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

Αναλυτικότερα απαντώντας στην ερώτηση γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση άρχισε μέσα στο φθινόπωρο να ζητεί την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ενώ ήξερε ότι αυτή θα γίνει το 2016, ο ίδιος απάντησε:
«Ως υπουργός Οικονομικών, αν έχεις λεφτά που σου δίνουν θα πεις «όχι», δεν τα θέλω; Φυσικά τα θέλει. Απλώς, θέλει να τα θες με μια άλλη μορφή. Εμείς με το ΔΝΤ θα φτιάχναμε μια πιστωτική γραμμή στήριξης, ήδη είχαμε βγει στις αγορές ως κυβέρνηση, αν μας επικρατούσανε με το κλείσιμο της αξιολόγησης, νομίζω ότι τα σπρεντ θα έπεφταν και θα βγαίναμε εύκολα στις αγορές δεν θα χρειαζόμαστε επιπλέον χρήματα.
Δεν έκατσε το καλό σενάριο και δεν έκατσε και αυτή είναι η υπόθεση μου, ενός ακαδημαϊκού που το βλέπει απ’ έξω, είναι πολιτικοί οι λόγοι, επειδή έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις ότι δεν θα ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα ήταν μία νέα κυβέρνηση και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι θα τους κρατήσουν στο χέρι, θα τους βάλουν στο μαντρί, το οποίο και συμβαίνει».

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα με την εξής έννοια: Το δημοσιονομικό κενό, επειδή έχουμε καθυστερήσει να κλείσουμε την αξιολόγηση θα είναι πολύ μεγαλύτερο, η οικονομία έχει χάσει την ορμή που είχε ξεκινήσει να έχει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν θα τρέχει με τους ρυθμούς που περιμέναμε, τα έσοδα ήδη ξεκίνησαν και υπολείπονται των προβλέψεων, θα υπάρχει, δηλαδή, ένα δημοσιονομικό κενό τεράστιο, το οποίο όσο και να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα –πρέπει να μας το δώσουν ένα μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα- πάλι θα έχουμε προβλήματα» ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας το Μάρτιο και αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι το Μάρτιο, σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις τότε, είχαμε ένα κενό, ταμειακό έλλειμμα της τάξεως 4 δισ. Είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι, όσο και να προσπαθεί κάποιος. Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως να εκδοθούν περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, τα οποία ευχόμαστε να αγοραστούν και από ξένους, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αυτό το κενό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια χάριν της «αριστερής παρένθεσης» ο τέως υπουργός Οικονομικών είπε: «Η χώρα υπονομεύεται όταν δεν υπάρχει στρατηγική και ξεκάθαρη πορεία. Θεωρώ ότι η ασάφεια είναι καταστροφική. Σε μία διαπραγμάτευση, ο ανίσχυρος και ο αδύναμος θέλει κανόνες και θέλει σαφήνεια στους κανόνες για να τον προστατεύουν, η ασάφεια είναι το όπλο του ισχυρού. Δεν μας συμφέρει η ασάφεια, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία κρατά θολά τα νερά για να έχει ισορροπία στο εσωτερικό της. Για τη χώρα δεν βοηθάει η ασάφεια, η χώρα θέλει να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, να φέρει τα χρήματα, να πάρει μπρος η οικονομία».
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: