12.3.15

Ο Σόιμπλε χάνει την ψυχραιμία του... πάλι...

Δεν σταματάει να ασχολείται με την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή τη φορά από την Αυστρία, όπου συμμετείχε σε οικονομικό συνέδριο, δήλωσε: «Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα αλλά...
δεν με βοηθάει».

 
Σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε πως είναι ευκολότερο για χώρες με προβλήματα να λένε στους πολίτες τους ότι αυτά οφείλονται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες αλλά αυτό δεν βοηθάει. Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «βιώσαμε ορισμένες στιγμές έντασης αλλά δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο γι' αυτές».

Υπενθυμίζεται πως ο Σόιμπλε προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε δηλώσεις κατά του Γιάννη Βαρουφάκη που όπως ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση «δεν συνάδουν με την ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη». Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε πως «είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση και είναι σαφές επίσης ότι οι δηλώσεις του απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο»
Την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε και σε σχετικό διάβημα προς το Βερολίνο για τις προσβλητικές δηλώσεις Σόιμπλε. Διεθνή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν σε «παρεξήγηση» και «παρερμηνεία» τις δηλώσεις του, ενώ ο ίδιος ο Σόιμπλε δήλωσε: «Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα ομόλογό μου, αυτά είναι ανοησίες». Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να απαντήσει στον Γερμανό ομόλογό του επικαλούμενος τη ρήση του Γκάντι. «Αν μπούμε στη νοοτροπία ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού’ στο τέλος θα είμαστε όλοι τυφλοί», είπε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το διάβημα σημείωσε πως «οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

Εμμονή στη λιτότητα

Σχετικά με την οικονομική πορεία της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο στην Αυστρία, δήλωσε πως οι προσπάθειες της ΕΚΤ για ανάπτυξη μέσω παροχής ρευστότητας «έχουν περιορισμένη επιτυχία». «Η επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική δεν είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τη στασιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: