30.3.15

Γ. Χουλιαράκης: Ο κρυφός «παίκτης» στο μπρα ντε φερ των Βρυξελλών...

Γιώργος Χουλιαράκης: Ο κρυφός «παίκτης» στο μπρα ντε φερ των Βρυξελλών
Προσγείωση στην πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου θυμίζει η είσοδος του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Γιώργου Χουλιαράκη στον πολιτικό στίβο.

Αν και...
ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων παίζει κρίσιμο ρόλο στο εξαντλητικό μπρα ντε φερ των διαπραγματεύσεων, φροντίζει να παραμένει κατά το δυνατόν μακριά από τους προβολείς των ΜΜΕ. Εκείνοι που τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να εργάζεται αθόρυβα και πίσω από τη σκηνή. Το αντίθετο, «αν ήταν στο χέρι του δεν θα ξέραμε καν το όνομά του. Είναι ένας αφανής ήρωας της μάχης που δίνουμε στην Ευρωζώνη», σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» στενός συνεργάτης του. Σε αντίθεση με την Ελενα Παναρίτη και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ και αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τις συνεντεύξεις. Ούτε κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι παίζει παιχνίδι με διαρροές. Καλά ενημερωμένη πηγή τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο-κλειδί» και «συνομιλητή-γέφυρα». «Ισορροπεί μεταξύ της προσπάθειας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και της ανάγκης η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Παράτησε την ηρεμία του Μάντσεστερ


Η ιδιαίτερη σχέση του με τον Γιάννη Δραγασάκη και η εκτίμηση που ο τελευταίος τρέφει στο πρόσωπό του ήταν η αιτία για την ξαφνική αλλαγή ρότας στη ζωή και την καριέρα του. Ετσι εγκατέλειψε το ήρεμο βρετανικό ακαδημαϊκό περιβάλλον για να βρεθεί στο κέντρο μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Ελλάδας. Ανθρωποι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι πολύ πριν από τις εκλογές είχε αποφασίσει να επιστρέψει κάποια στιγμή μόνιμα στην Ελλάδα ύστερα από μακροχρόνια παραμονή στη Βρετανία. Οι πολιτικές εξελίξεις, όμως, επίσπευσαν τον επαναπατρισμό του. 

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε έρθει σε επαφή μαζί του για να τον συμπεριλάβει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα στελέχωναν το οικονομικό επιτελείο της μελλοντικής κυβέρνησης και θα υλοποιούσαν τη διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας με την Ευρωζώνη. «Οι δύο άνδρες έχουν την ίδια αίσθηση κοινής λογικής. Θεωρούν ότι η ψυχραιμία, οι προσεκτικές κινήσεις και οι χαμηλοί τόνοι είναι ο τρόπος για να τα καταφέρει η χώρα σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή». Αυτά είναι, άλλωστε, τα χαρακτηριστικά που εκτιμούν και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, βλέποντάς τον ως αντίβαρο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, στοιχεία που έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές», σύμφωνα με το Reuters.

Οταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση, ο Γιάννης Δραγασάκης φρόντισε να είναι ο καθηγητής από το Μάντσεστερ που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Euro Working Group. Λόγω της θέσης του συνεργάζεται στενά με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και την ομάδα του. 

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «κλώτσησε» με την επιλογή του Γιώργου Χουλιαράκη. Ακόμα και σήμερα οι φήμες τον θέλουν να συσκέπτεται μόνο με τους συνεργάτες που ο ίδιος έχει επιλέξει. Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ωστόσο, κατάφερε να επιβληθεί και να διατηρήσει τον ρόλο του. Οι επίσημες πηγές, πάντως, διαψεύδουν οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις των δύο ανδρών. «Εχουν και οι δύο τον ίδιο στόχο και τον υπηρετεί ο καθένας από τη θέση του», σχολιάζει άτομο του υπουργείου Οικονομικών. 

Αν και άπειρος σε διαπραγματεύσεις, γρήγορα ξεχώρισε αφήνοντας καλές εντυπώσεις όχι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλητές του τον θεωρούν «δύσκολο διαπραγματευτή, αλλά συνεννοήσιμο και αξιόπιστο. Υπερασπίζεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του, αλλά κατά τρόπο που περιορίζει τις αντιδράσεις».

Αναφερόμενοι στις διαπραγματεύσεις στο σκληρό περιβάλλον του Euro Working Group, υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν: «Δίνει τις μάχες του με επιμονή και ευγένεια. Εχει έναν τρόπο να σπάει την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Κάνει πολλές ερωτήσεις και διατηρεί ακόμα και σε δύσκολες στιγμές μια εποικοδομητική προσέγγιση. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι δεκτικός στο βάσιμο επιχείρημα της άλλης πλευράς».

Η μόνη κριτική που του ασκείται και από ενδοκυβερνητικά μέτωπα είναι ότι παραμένει, σε βαθμό εμμονής, ευρωπαϊστής. «Η πολιτική μας είναι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και παλεύουμε για έναν έντιμο συμβιβασμό. Δεν είναι σωστό ο Χουλιαράκης να παίζει τον ρόλο του καλού μπάτσου. Αυτό κάνει τους υπόλοιπους να φαίνονται σκληροπυρηνικοί», σχολιάζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Η απάντηση έρχεται πάλι μέσα από το υπουργείο Οικονομικών: «Δεν πειραματίζεται με πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνική ζημιά». Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου που συνεργάζονται μαζί του υπογραμμίζουν ότι «δυστυχώς είναι σπάνιο να επικοινωνούν τόσο καλά οι υπηρεσιακοί με την πολιτική ηγεσία, και αυτός είναι μια πολύ χρήσιμη γέφυρα».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: