18.3.15

Ντράγκι: Ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι ορισμένες χώρες πληρώνουν μόνιμα για τις άλλες...


Την  πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή ενότητα είναι υπό δοκιμασία εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας προς αυτή την κατεύθυνση ότι η ευρωζώνη δεν είναι μια...
πολιτική ένωση όπου ορισμένες χώρες πληρώνουν μόνιμα για τις άλλες και ότι καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του πολιτικές.


Προσερχόμενος στα εγκαίνια για τα νέα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, κι ενώ σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών βρίσκονται σε εξέλιξη  στη γερμανική πόλη, ο επικεφαλής του οργανισμού μίλησε για την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Υπάρχουν μερικοί, όπως και πολλοί από τους διαδηλωτές έξω σήμερα, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Θέλουν μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη με μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών», είπε και πρόσθεσε: «Και υπάρχουν και άλλοι, όπως τα λαϊκιστικά κόμματα που βλέπουμε να αναδύονται σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει κάνει πάρα πολλά. Η απάντησή τους είναι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας και η διεκδίκηση εκ νέου της οικονομικής κυριαρχίας».

Αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως «το γεγονός ότι κάποιοι έπρεπε να περάσουν από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, ήταν πρώτα και κύρια συνέπεια των προηγούμενων αποφάσεών τους». Και σημείωσε επίσης: «Παρ 'όλα αυτά, το να στέκεται κάποιος από μόνος του στα πόδια του δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να στέκεται ολομόναχος. Η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας δεν είναι η απάντηση».

Ο ίδιος επικαλούμενος τη ρήση του πρώτου πρόεδρου της ΕΚΤ Βιμ Ντουίσενμπεργκ πριν από 16 χρόνια είπε πως «ένα νόμισμα είναι πολύ περισσότερο από ένα μέσο ανταλλαγής , είναι μέρος της ταυτότητας των ανθρώπων και αντανακλά ό, τι κοινό έχουν, τώρα και στο μέλλον».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: