19.3.15

«Η Ελλάδα είναι σαν ελέφαντας μέσα σε δωμάτιο»...



H τοποθέτηση αυτή ανήκει σε ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να βρεθεί άμεση και γρήγορη λύση που θα «ηρεμήσει» την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με...
δημοσίευμα του ΒΒC η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά στα όσα έχουν προκύψει και κινδυνεύουν να αφήσουν τη χώρα χωρίς μετρητά.

Στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι να κάνει μια ξεχωριστή συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πρέπει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Δεδομένου ότι ο χρόνος περνάει, η ανησυχία ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό έχει αυξηθεί. «Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό», επισημαίνει ο διπλωμάτης της ΕΕ και συμπληρώνει ότι «ο κίνδυνος ενός ατυχήματος έχει αυξηθεί την ώρα που ο λεκτικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν λέει να κοπάσει».

Στη συνέχεια του άρθρου του το bbc αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον προκλητικό: «Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε σίγουρα προκλητική διάθεση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, όταν υπερασπίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ενεργεί μονομερώς».

Το δημοσίευμα τονίζει δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εντυπωσιάστηκε από τα λεγόμενά του και επισημαίνει ότι ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί για πρώτη φορά ήταν σκληρός απέναντι στην Ελλάδα: «Υποστηρίζουμε το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία, αλλά πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις για νέα μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος που συμμετέχει ενεργά στις συνομιλίες με τους πιστωτές δήλωσε στο BBC ότι ο Τσίπρας είχε ζητήσει πολιτική συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής επειδή η Αθήνα πιστεύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ προσπαθούν να πάνε πίσω τους όρους της συμφωνίας που έγιναν τον περασμένο μήνα.

«Εχουμε την αίσθηση πως υπάρχει μια μετακύλιση των ελληνικών θέσεων. Προσπαθούν να επιστρέψουν στους παλαιούς όρους. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει συζήτηση και να μας δοθεί το περιθώριο να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας αξιωματούχος και κατέληξε:

«Δεν έχουμε λάβει καμία είδους χρηματοδότηση από τον περασμένο Αύγουστο. Η ΕΚΤ μας έχει φερθεί σκληρά. Θέλουμε μια συνάντηση κορυφής για τα λύσουμε όλα αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: