12.3.15

Ουσιαστική διαπραγμάτευση...

Αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση ξεκίνησε μεταξύ ομολόγων και επί ελληνικών προτάσεων.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ξεκίνησε στις Βρυξέλλες με βάση τις...
προτάσεις μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά. Δεν έγινε ό,τι γινόταν στο παρελθόν, με τα μέλη της τρόικας να θέτουν μονομερώς την ατζέντα και να υπαγορεύουν τις αποφάσεις στις οποίες υποτίθεται πως αμυνόταν η ελληνική πλευρά, αλλά πάντα στο τέλος υποχωρούσε. Αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση ξεκίνησε μεταξύ ομολόγων και επί ελληνικών προτάσεων.

Η διαφορά είναι ουσιαστική. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι, εφόσον χρειαστεί, τεχνικά κλιμάκια μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, με τη διαφορά ότι οι εκπρόσωποι αυτοί θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους για να λάβουν στοχευμένα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν την κεντρική συζήτηση. Δεν θα περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο να δίνουν εντολές και να ευτελίζουν τους υπουργούς, όπως συνέβαινε με την αλήστου μνήμης τρόικα. Στο παρελθόν οι τροϊκανοί επισκέπτονταν ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και υπαγόρευαν τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, χωρίς να συναντούν ουσιαστική αντίδραση. Άλλωστε, στην αναγκαιότητα της πολιτικής λιτότητας, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο και της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους έδινε όρκους πίστης και ο ίδιος ο Σαμαράς έπειτα από μικρή περίοδο αντιμνημονιακού οίστρου, προκειμένου -όπως υποστήριζε- να καταστεί η Ελλάδα μια "κανονική χώρα".

Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα μετά την απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με αποφασιστικότητα και σύνεση, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά εκτελούσε εντολές. Η αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν είναι μόνο συμβολική, αν και ο συμβολισμός έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική. Η διαπραγμάτευση είναι ουσιαστική, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέα υφεσιακά και περιοριστικά μέτρα. Η άλλοτε κραταιά Κεντροδεξιά, η οποία, υπό τον Σαμαρά, κατέστη ακραίο ταξικό κόμμα, αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αλλά αντιθέτως φαίνεται πως ελπίζει ακόμη στην τιμωρία της νέας κυβέρνησης από την Ευρωδεξιά αδιαφορώντας για την ίδια τη χώρα.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παίρνουν νέες διεθνείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας ενόψει και της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το νέο συμβόλαιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχει ανάγκη η χώρα και, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον οποίο θα ζητήσει και σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με στοχευμένα μέτρα...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: