20.3.15

"Χαρδούβελης ή θάνατος";...

Η πιο λογική ερμηνεία της συμφωνίας, λοιπόν, είναι ότι ενόσω η Αθήνα θα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφώνησε με τους εταίρους, και οι οποίες, ως εκ της φύσεώς τους, δεν...
έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να συνεχιστεί η προβλεπόμενη από το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότηση.

Η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία δεσμεύει την Αθήνα, αλλά δεσμεύει και τις Βρυξέλλες, είναι διατυπωμένη με τη λεγόμενη εποικοδομητική ασάφεια. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτού του είδους τα κείμενα και αποτελεί πάγια πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την εποικοδομητική ασάφεια, όμως, μέχρι την κατεδαφιστική ερμηνεία υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση.

Αν πάμε πίσω μερικές εβδομάδες, όταν ξεκίνησε, δηλαδή, η επαφή της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους, μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα, το οποίο κάποιοι κύκλοι των εταίρων προτιμούν να απομονώνουν. Όλοι θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση είχε ως πρώτο άξονα της πολιτικής της τη συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη βάση είχε πει ότι δεν επιθυμεί να λάβει τις εναπομείνασες δόσεις στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά να εξετάσει από κοινού με τους εταίρους το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Οι εταίροι και δανειστές ζήτησαν, και η κυβέρνηση αποδέχθηκε, το ζήτημα αυτό να μην τεθεί τώρα. Μάλιστα το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί το καλοκαίρι. Έως τότε, σύμφωνα με την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, συμφωνήθηκε να διακοπούν οι μνημονιακές προβλέψεις -δηλαδή το e-mail Χαρδούβελη- και για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών μέχρι τον Ιούνιο η ελληνική πλευρά να προτείνει και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις μέσα από το δικό της πρόγραμμα.

Η πιο λογική ερμηνεία της συμφωνίας, λοιπόν, είναι ότι ενόσω η Αθήνα θα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφώνησε με τους εταίρους, και οι οποίες, ως εκ της φύσεώς τους, δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να συνεχιστεί η προβλεπόμενη από το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότηση. Π.χ. δεν μπορείς εντός δύο μηνών να πατάξεις τη φοροδιαφυγή και να αντλήσεις τα αναγκαία έσοδα ή να καταπολεμήσεις τη διαφθορά. Η ελληνική πλευρά δεν είχε πει ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά ότι ήθελε αυτή να καθοριστεί στη βάση συμφωνίας για το χρέος. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος, είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχιστεί η προηγούμενη χρηματοδότηση, η οποία στο κάτω-κάτω έβγαινε από τη μία τσέπη των δανειστών για να μπει αυτομάτως στην άλλη.

Αυτή τη διάσταση της συμφωνίας του Eurogroup κάποιοι από τους εταίρους παριστάνουν πως δεν την καταλαβαίνουν και μάλιστα εκβιάζουν την Αθήνα ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Το πάνε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, κόβοντας ακόμη και ροές που δεν σχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη ή μη προγράμματος, όπως ο ELA. Λένε, δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι τα χρήματα τα οποία χρειάζεστε σήμερα θα τα πάρετε όταν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες γνωρίζουμε ότι δεν μπορείτε να κάνετε σήμερα. Και συνεχίζουν, υπόρρητα, "συνεπώς υλοποιήστε την προηγούμενη συμφωνία, το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο είναι εύκολο να βρει λεφτά με το να τα κόψει από τις συντάξεις και από το κοινωνικό κράτος, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια".

Το θεάρεστο έργο να εφαρμόσουν συγκεκαλυμμένα τον εκβιασμό "Χαρδούβελης ή θάνατος δι' ασφυξίας" ανέλαβαν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. Ανεξαρτήτως του αν το έκαναν με άνωθεν εντολές ή απο κεκτημένη ταχύτητα, αυτη η κατάσταση δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση. Η Αθήνα θέλει συνεργασία, αλλά δεν μπορεί κανείς να συνεργάζεται... μόνος του ή να συνεργάζεται με κάποιους που υπονομεύουν τη συνεργασία...
Γιώργος Κυρίτσης
avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: