17.3.15

Γιατί η Μέρκελ κάλεσε τώρα τον Τσίπρα στο Βερολίνο...

Γιατί η Μέρκελ κάλεσε τώρα τον Τσίπρα στο ΒερολίνοΤι κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία της γερμανίδας Καγκελαρίου...


Το αναπάντεχο τηλεφώνημα της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και η...
πρόσκλησή του στο Βερολίνο για διμερείς συνομιλίες σε «φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα», όπως διέρρευσε, κρύβει όλο το σκεπτικό της Καγκελαρίας για το ελληνικό ζήτημα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν τελματώσει.

Η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει τη ρητορική μεταξύ των δύο χωρών να αγγίζει σταδιακά τα όρια της πολεμικής, με τους τόνους να έχουν ανέβει κατακόρυφα και τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας να τείνουν να επιστρέψουν σε μεταπολεμικά επίπεδα. Με την κίνηση αυτή επιχειρεί να περάσει ως πρωτοβουλία του Βερολίνου την επιχείρηση αποκλιμάκωσης του δυναμιτισμένου κλίματος με την Αθήνα, την ώρα που η διεθνής κοινότητα δείχνει να φοβάται όλο το περισσότερο το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στην Ελλάδα που θα μπορούσε να θέσει τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω. Ενδεικτικά είναι τα τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου χθες τόσο στον Γιάννη Δραγασάκη, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για εύρεση λύσης για την Ελλάδα άμεσα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

Παράλληλα, η πρόσκληση από τη γερμανίδα Καγκελάριο έρχεται τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πλέον, μπροστά στο αδιέξοδο, θα αναζητήσει πολιτική λύση σε κορυφαίο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Το αδιέξοδο για την Αθήνα εκπορεύεται από την αδιαλλαξία του Βερολίνου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην τηλεφωνική συνομιλία του με την Κάρολιν Ατκινσον, βοηθό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα Οικονομίας, κατά την οποία τόνισε ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιτύχουν οι διαδικασίες, με μία μόνο χώρα κάνει ότι μπορεί για να σπάσει τη συμφωνία, φωτογραφίζοντας την Γερμανία. Έτσι, η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να φρενάρει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, διατηρώντας ουσιαστικά τη λύση για την Ελλάδα ως ένα θέμα διμερών επαφών Ελλάδας - Γερμανίας. Ο λόγος που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει το να τεθεί το θέμα ενώπιον όλων των εταίρων είναι για να αποφύγει τυχόν συγκρούσεις με άλλους εταίρους για τους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, κάτι που θα δικαιώσει τη ρητορική της Αθήνας για τη στάση της Γερμανίας σε αντίθεση με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: