23.3.15

Επιχείρηση «Ελληνογερμανική φιλία»...

Με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις υποδέχεται αργότερα σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ τον Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία. 

«Να μιλάμε ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον», έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης της Καγκελαρίου τις τελευταίες ημέρες. 

Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν τα... πάντα: από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν, οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν προχωρούν, ο Γιοάχιμ Φούχτελ και από την άλλη η κοινωνική κρίση, η αναδιάρθρωση του χρέους και οι πολεμικές επανορθώσεις. 

Η κυρία Μέρκελ έσπευσε από τις Βρυξέλλες να διευκρινίσει ότι η συνάντηση είναι διμερής και, ως εκ τούτου δεν αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις. 

Ανεπισήμως βεβαίως το Βερολίνο περιμένει μια πρώτη –σοβαρή – γεύση από τις μεταρρυθμίσεις που σκέφτεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Το μήνυμα άλλωστε έχει δοθεί ήδη και στην Αθήνα, μαζί με τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχουν τα μέτρα που θα προταθούν. 

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τέσσερις «χαμένες» εβδομάδες και τώρα περιμένει απτά αποτελέσματα. Ενδιαφέρον θα έχει βεβαίως και το εάν οι δύο πλευρές θα καταφέρουν σήμερα να «διαβάσουν» με τον ίδιο τρόπο τις αποφάσεις τόσο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου όσο και της συνάντησης των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. 

Η Αθήνα θεωρεί ότι χρήματα θα της δοθούν με την υποβολή των προτάσεων, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι δεν υπάρχει ούτε σεντ χωρίς βεβαίωση της υλοποίησης.Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα νέα που έρχονται από την Αθήνα δεν θεωρούνται ενθαρρυντικά. 

Τα σχέδια για ακύρωση προγραμματισμένων αγοραπωλησιών ή αλλαγής του μοντέλου, με διατήρηση του ελέγχου από το Δημόσιο, ανησυχούν τους Γερμανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι θα εξαφανιστούν και οι εναπομείναντες υποψήφιοι επενδυτές, τα έσοδα θα περιοριστούν και η επιστροφή στις αγορές θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. 

Επιπλέον, σε κάποιες επενδύσεις, όπως αυτή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με την Fraport, υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών. 

Στην συζήτηση παρών θα είναι και ο κ. Φούχτελ, ακόμη και αν δεν κάθεται στο τραπέζι. Η Καγκελάριος θεωρεί σημαντικό το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλει να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα αν σκοπεύει να το στηρίξει όπως έκανε ο προκάτοχός του. Η Αθήνα δεν έχει καλέσει τον κ. Φούχτελ από την αλλαγή της κυβέρνησης και το όλο εγχείρημα θεωρείται ότι βρίσκεται «στον αέρα». 

Το ίδιο ισχύει και για την ελληνογερμανική συμφωνία συνεργασίας για τον τομέα της υγείας, αλλά και για την πολύπαθη Επενδυτική Τράπεζα, στην οποία η Γερμανοί διαθέτουν 100 εκατομμύρια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια εξαγγέλλεται και τώρα θεωρείται ότι έχει φθάσει στο τελικό στάδιο. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασιστεί εάν και πώς θα προχωρήσει.

Στην απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για πολεμικές αποζημιώσεις και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, η κυρία Μέρκελ έχει έτοιμη απάντηση. «Το θέμα έχει κλείσει». Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η συζήτηση δεν ενοχλεί το Βερολίνο ή ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει προετοιμάσει γραμμή άμυνας. 

Η «λύση» λέγεται ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και Εργαστήρι για τη Νεολαία. Σκοπός είναι μέσω των δύο πρότζεκτ, που ξεκίνησαν το 2014, να χρηματοδοτηθούν πρότζεκτ με γνώμονα την διμερή φιλία και συνεργασία, ειδικά για τη Νεολαία. 

Το εάν αυτό θα θεωρηθεί από την Αθήνα αρκετό, είναι μια πολύ διαφορετική συζήτηση. Πάντως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για πολιτικό συμβιβασμό, μιλάει, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung και όχι για δικαστικό. 

Η Γερμανία πάντως δεν εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ζήτημα των επανορθώσεων εγείρεται εν μέσω οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα και το θεωρεί απόπειρα αποπροσανατολισμού ή ακόμη και μέσο πίεσης προκειμένου να γίνουν παραχωρήσεις. 

Το ίδιο θεωρεί και για τις ελληνικές απειλές περί βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και για τα περί τζιχαντιστών που θα κατακλύσουν την Ευρώπη. Δεν επιθυμεί λοιπόν να μπαίνουν στην ίδια συζήτηση, η οποία ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα εξετράπη. 

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο. 
Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί και πρέπει να πέσουν οι τόνοι, διαπιστώνουν οι Γερμανοί. Τόσο επειδή το κλίμα αυτό υπονομεύει την όποια συνεργασία και τις αποφάσεις που θα ληφθούν όσο και επειδή το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις αντοχές της διμερούς σχέσης.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: