7.3.15

Ο Χαρδούβελης και το εξωτικό Τζέρσι...

xardouvelis
Στα στενά της Μάγχης υπάρχουν τα αγγλονορμανδικά νησιά, μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το Τζέρσι, ένας από τους γνωστότερους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος κοσμεί τον...
άτλαντα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, μαζί με άλλους εξωτικούς προορισμούς, όπως το Βανουάτου, το Ναουρού, τα νησιά Κουκ, το Νιουέ, ο Μαυρίκιος, τα Κέιμαν και οι Παρθένοι Νήσοι.

«Τα πρακτορεία κρυμμένου χρήματος, όπως το νησί Τζέρσι, περιορίζουν την ικανότητα των κυρίαρχων κρατών - ειδικότερα των χωρών του Τρίτου Κόσμου που δεν διαθέτουν σοβαρή διοίκηση - να εισπράξουν φόρους...Το Τζέρσι είναι το βασίλειο των τραστ. Είναι μια δομή διαφύλαξης της περιουσίας...Το βρώμικο χρήμα συρρέει εν πλήρει ασυλία στα χρηματοκιβώτια του Τζέρσι, για να ξεπλυθεί και να ανακυκλωθεί στο Σίτι του Λονδίνου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τον φορολογικό αυτό παράδεισο ο Μαρκ Ρος, ο δημοσιογραφος και συγγραφέας των βιβλίων «Καπιταλισμός εκτός νόμου» και «Οι Banksters» (εκδόσεις Μεταίχμιο), αναλύοντας τους τρόπους τους οποίους μετέρχονται όσοι χρησιμοποιούν τόπους-«πλυντήρια», είτε για να αποφύγουν τη φορολόγηση στις πατρίδες τους είτε για να «εξαφανίσουν» ταχυδακτυλουργικά τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σ' αυτό το νησί, μαθαίνουμε ότι έστειλε να αναπαύονται σε ασφάλεια τις καταθέσεις του ο κ. Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και πρώην τραπεζίτης. Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τη νομιμότητα ή μη της πράξης του, αφού γι' αυτό καλούνται να αποφανθούν οι δικαστικές αρχές (λέμε τώρα!). Ωστόσο, το πολιτικό και οικονομικό προσωπικό της χώρας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι εμφορείται από το δόγμα «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». «Διατηρούσα την οφ σορ για τα παιδιά μου» είχε δηλώσει ο πρώτος διδάξας, Γιώργος Βουλγαράκης. Τώρα, με τη σειρά του ο κ. Χαρδούβελης αποδεικνύεται ότι την ίδια ώρα που καθησύχαζε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες και τούς καλούσε να μην «σηκώνουν» τις καταθέσεις τους, ο ίδιος είχε ήδη φυγαδεύσει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Και μάλιστα μέσω της HSBC, η οποία, όπως έδειξαν τα Swissleaks, είναι ο εξπέρ στην οργάνωση και διευκόλυνση της φοροδιαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Τάσου Τσακίρογλου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: