22.3.15

Ανδαλουσιανό «χαστούκι» για τον Ραχόι...


Με ψυχρολουσία για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ανοίγει επίσημα η εκλογική χρονιά της Ισπανίας. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, το Λαϊκό Κόμμα, ΡΡ, καταποντίζεται.

Οι...
σοσιαλιστές του PSOE κερδίζουν ξανά την πρωτιά στο φέουδό τους, διευκολύνοντας τη φιλοδοξία της νυν κυβερνήτη Σουσάνα Ντίας να διεκδικήσει να τεθεί επικεφαλής της λίστας του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Το Podemos αναδεικνύεται τρίτη δύναμη, όπως αναμενόταν μετά την καλά σχεδιασμένη στρατηγική της Ντίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε να προλάβει την εδραίωση του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην αυτόνομη περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το PSOE –που το 2012 είχε χάσει την πρωτιά από το ΡΡ, αλλά κατάφερε να κυβερνήσει χάρη σε συμμαχία του με την Ενωμένη Αριστερά (IU)– αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη με ένα 33%-36,7% των ψήφων (από 39,5%) και κάπου 41-45 έδρες.

Οι συντηρητικοί του PP σημειώνουν το χειρότερο αποτέλεσμά τους από το 1990: με τεράστιες διαρροές ψηφοφόρων προς το ιδεολογικά συγγενές τους Ciudadanos χάνουν περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες και αρκούνται σε ένα 25%-26,8% και 29-35 έδρες.

Το Podemos φέρεται να κατακτά ένα 15%-16% και 15-18 έδρες, ακολουθούμενο από το Ciudadanos που φτάνει το 11% και 11-12 έδρες ενώ η Ενωμένη Αριστερά συρρικνώνεται σε ένα 6,8%-8,5% και 5-8 έδρες.

Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοί της συμφωνούν πως η Ντίας –που το 2013 διαδέχθηκε τον ομοϊδεάτη της κυβερνήτη Γκρινάν μετά την παραίτησή του λόγω εμπλοκής στο τεράστιο σκάνδαλο των ΕRE (επιχορηγήσεις προβληματικών επιχειρήσεων βάσει πλαστών εγγράφων)– διαχειρίστηκε το πολιτικό της μέλλον με εξαιρετική διορατικότητα. Η Ντίας ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πρόφαση τη ρήξη της συνεργασίας με την Ενωμένη Αριστερά.

Το... σκεπτικό

Υπολογίζοντας στην οργανωτική αδυναμία του Podemos στην Ανδαλουσία και στην παράδοση της σοσιαλιστικής ψήφου στην περιοχή και φοβούμενη και νέες απαγγελίες κατηγοριών κατά στελεχών του κόμματός της για το σκάνδαλο των ERE, η Ντίας αποφάσισε πως είναι ευνοϊκότερο να προσφύγει τώρα στις κάλπες αντί για τον Μάρτιο του 2016. Να αντιπαρατεθεί, δηλαδή, στο Podemos προτού προλάβει να εδραιώσει τη δύναμή του στην περιοχή και κυρίως προτού να έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη στις γενικές εκλογές, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετέπειτα έκβαση της αναμέτρησης στην περιφέρεια.

Επιπλέον η Ντίας, που μετά την εκλογή του Πέντρο Σάντσεθ στην ηγεσία του PSOE δεν σταμάτησε να τον υπονομεύει εντός και εκτός κόμματος, υπολόγισε πως αν οι εκλογές στην Ανδαλουσία γίνονταν τον Μάρτιο του 2016, θα της ήταν πιο δύσκολο να διεκδικήσει στις προκριματικές του κόμματος να είναι επικεφαλής της λίστας για τις βουλευτικές, που αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2016. Οι μετοχές της ανεβαίνουν σημαντικά με μία νίκη στις τοπικές εκλογές.

Το PSΟΕ πανηγυρίζει με τις σφυγμομετρήσεις, αφού, αν επιβεβαιωθούν, ξεκινά την εκλογική κούρσα έχοντας αποφύγει την τεράστια μείωση της εκλογικής του δύναμης την οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα έχει στις άλλες περιφέρειες και τις βουλευτικές εκλογές. Αλλά πρόκειται για πύρρεια νίκη, αφού αυτά τα δημοσκοπικά ποσοστά είναι τα μικρότερα που θα έχει κατακτήσει στην αυτόνομη περιφέρεια, την οποία κυβερνά από το 1982.

Αν οι αναποφάσιστοι δεν ανατρέψουν τα προγνωστικά, το PSOE θα απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και η Ντίας θα χρειαστεί να βρει κυβερνητικούς εταίρους, με πιο πρόσφορους τους κεντροδεξιούς Ciudadanos. Αλλά ο υποψήφιός τους για πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Χουάν Μαρίν, υποστήριξε στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας πως το κόμμα δεν θα κυβερνήσει την Ανδαλουσία αν δεν κερδίσει τις εκλογές: «Στήριξη στο PSOE θα σήμαινε ότι προδίδουμε την ελπίδα που εμπνεύσαμε σε πολύ κόσμο».

Το ενδεχόμενο σύμπραξης

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με το Podemos, που εκτιμά πως δεν είναι απίθανη μια συμμαχία PSOE - PP. Στη διάρκεια της εκστρατείας, και παρά τη φραστική απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχομένου, ούτε η Ντίας ούτε ο συντηρητικός αντίπαλός της Μορένο απέκλεισαν μια συνεργασία «αν χρειαστεί σε μείζονα νομοσχέδια». Μια συμφωνία PSOE - ΡΡ, όσο συγκυριακή κι αν είναι, ανοίγει έναν δρόμο εντελώς αντίθετο από αυτόν που διαμηνύει προς πάντες ο γενικός γραμματέας του PSOE Πέντρο Σάντσεθ: «Καμιά κυβερνητική συνεργασία με τη Δεξιά».

Το «πείραμα», ωστόσο, δοκιμάστηκε στο παρελθόν στη Χώρα των Βάσκων, την προηγούμενη εβδομάδα προτάθηκε και από τον υποψήφιο του ΡΡ στην αυτόνομη περιφέρεια των Βαλεαρίδων, ενώ ο προκάτοχος του Σάντσεθ, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ μιας συνεργασίας ανάμεσα στα δύο «πλειοψηφικά κόμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: