23.3.15

Δύο "καυτά" θέματα στη συνάντηση του Βερολίνου...

Δύο «καυτά» θέματα στη συνάντηση του ΒερολίνουΜε έναν πρώτο κατάλογο από τις μεταρρυθμίσεις, που θα στείλει τις επόμενες μέρες στο Eurogroup και με μια ευρεία ατζέντα διμερών θεμάτων προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα...
έχει συνάντηση και δείπνο εργασίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκε στην επταμερή.

Αν και η καγκελάριος διεμήνυσε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ότι δεν περιμένει λίστα μεταρρυθμίσεων και πως η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων είναι δουλειά των θεσμών και του Eurogroup, η ελληνική πλευρά περιμένει ότι θα γίνει μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση γύρω από τα θέματα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ενόψει της συνάντησης ότι «δεν πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις», αλλά και ότι «τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη θα συζητηθούν».

Η ελληνική πλευρά πηγαίνει στο Βερολίνο και με λίστα επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πρόταση, ώστε να δείξει στην καγκελάριο ποιες είναι οι προθέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η λίστα, την οποία θα προσκομίσει ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο, δεν θα συμπεριλαμβάνει μέτρα λιτότητας.
Θα αφορά σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο Βαρουφάκη, που θα αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με αναλυτική επεξεργασία ως προς τη δημοσιονομική τους επίπτωση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το θέμα της επείγουσας ανάγκης άρσης της πιστωτικής ασφυξίας θα τεθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά, η οποία θα προσπαθήσει να πιέσει την κ. Μέρκελ, έτσι ώστε εκείνη να συμβάλλει στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Αθήνας με την Ε.Ε., αναμένεται να συζητηθούν και οι προοπτικές για μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης, τον Ιούνιο.

Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί πιέζουν ώστε να συμφωνήσει η Αθήνα σε ένα τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, ωστόσο αναμένεται ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση πως η μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Μια από τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο είναι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και η βελτίωση του διμερούς κλίματος.

Στην κορυφή της διμερούς ατζέντας ωστόσο βρίσκεται για την ελληνική πλευρά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Το θέμα θα τεθεί από τον κ. Τσίπρα ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επισκέφτηκε την Γερμανία την Κυριακή δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Süddeutsche Zeitung», ότι το θέμα αυτό χρειάζεται περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική λύση και ότι σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές.

Ο Μανώλης Γλέζος, εξάλλου, δήλωσε ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο ότι του προκαλεί ανησυχία το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιχειρείται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Ωστόσο, ο κ. Γλέζος τόνισε ότι παραμένουν εκκρεμή τα ζητήματα των επανορθώσεων και του δανείου και επανέλαβε ότι δεν έχει πάρει απάντηση για το πώς έληξε το θέμα, όπως ισχυρίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Στα διμερή θέματα που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά στο Βερολίνο είναι και ο επανακαθορισμός της εταιρικής σχέσης του 2011 και μια αλλαγή σε όλο το πλέγμα των διμερών συνεργασιών και της μεταφοράς τεχνογνωσίας που σχετίζονται με αυτήν...
Γαλιατσάτος Παναγής
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: