7.3.15

Μετρητά σε βαλίτσες...



 ... και εμβάσματα σε offshore...
Έμπειροι ελεγκτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία, όπου έχουν ασχοληθεί, όσο κανένας άλλος, με τα στοιχεία της «παγκόσμιας λίστας Λαγκάρντ», λένε ότι ο πιο σύντομος δρόμος, όταν ερευνάς οικονομικά σκάνδαλα, είναι το...
«follow the money», δηλαδή να «ακολουθείς το χρήμα».

Ανάμεσα σε χιλιάδες αρχεία και εκατοντάδες σελίδες με σημειώσεις υπαλλήλων εντόπισαν τις μεγαλύτερες αναλήψεις μετρητών και εκδόσεις επιταγών από τα γκισέ των ελβετικών παραρτημάτων τράπεζας, καθώς και τις μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ. Πρόκειται για έναν θησαυρό-κυριολεκτικά και μεταφορικά-που δείχνει λεπτομέρειες για τις κινήσεις των κεφαλαίων, αλλά και τις «πρωτοκοσμικές» συνήθειες των πελατών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι μεταφορές των χρημάτων έχουν πραγματοποιηθεί, για να αποφευχθεί η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Μέσα σε διάστημα μερικών μηνών το 2005, από καταστήματα υποκαταστήματος τράπεζας στην Ελβετία πραγματοποιήθηκαν από 18 πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος αναλήψεις που ξεπερνούσαν το 1,1 εκατ. ευρώ. Κάποιοι απ’ αυτούς τα πήραν σε ευρώ, άλλοι σε δολάρια, άλλοι σε ελβετικά φράγκα και σε επιταγές σε στερλίνες. Υπήρξαν ακόμα και προτιμήσεις όσον αφορά τον αριθμό των χαρτονομισμάτων που θα κουβαλούσαν μαζί τους από το ταμείο.

Δείτε ΕΔΩΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ το δημοσίευμα

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: