9.3.15

Απειλεί ο Ντάισεμπλουμ...


Δηλώσεις έκανε ο Γερούν Νταίσεμπλουμ το βράδυ της Κυριακής, μετά και την αναθέρμανση της υπόθεσης δημοψηφίσματος, αναφέροντας ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «απέχουν πολύ» από αυτά που πρέπει να γίνουν για να αποδεσμευτεί τμήμα της δόσης.
 «Φαίνεται ότι ...
τα ταμεία τους είναι σχεδόν άδεια» συμπλήρωσε.
Η αναφορές του Ντάσεμπλουμ που έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης της Ολλανδικής εφημερίδας Volksrant παρουσιάζουν διαφορά στο ύφος σε σχέση με την απαντητική επιστολή στην λίστα Βαρουφάκη, στην οποία έγραφε «Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων».

Τη διαφορά στάσης του προέδρου του Eurogroup φαίνεται ότι πυροδότησε η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία αναφέρθηκε στην πιθανότητα δημοψηφίσματος και η δήλωσή του «έχουμε χρήματα για συντάξεις και μισθούς, για τα υπόλοιπα θα δούμε».

Η ελληνική αντιπροσωπία που φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και τον κύριο Δραγασάκη, ως θεωρητικά προϊστάμενο του υπουργού Οικονομικών θα έχει σημερα πολύ δύσκολο έργο. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από την Ευρώπη τμήμα της δόσης ή έστω το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ από την κατακράτηση των ελληνικών ομολόγων (υπολογίζεται σε 1,9 δις) προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό που προκάλεσε η απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Στελέχη της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι και το 2012 η χώρα είχε περιέλθει σε αντίστοιχη κατάσταση και τότε η Ευρώπη είχε τελικά ανοίξει τους κρουνούς, έστω και με το μαρτύριο της σταγόνας, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός. Αυτή τη φορά όμως την κυβέρνηση δεν την έχει στα χέρια της μια συντηρητική και πρόθυμη κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ανεβάσει τους τόνους επιθυμώντας να αναδείξει την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν οι «εταίροι» μας και ταυτόχρονα κάνει βήματα συνεννόησης, αποστέλλοντας μια ποιο εξειδικευμένη λίστα στον Ντάισεμπλουμ ως βάση για τις συζητήσεις των τεχνοκρατών.
Επισημαίνεται ότι παρά την άμεση έγκριση της πρώτης Λίστας Βαρουφάκη την 23 του Φεβρουαρίου μέσω τηλεφωνικής διάσκεψης το ΔΝΤ και οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ευρώπη είχαν διατηρήσει επιφυλάξεις, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ και το κόστος των νόμων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τώρα οι ευρωπαίοι φαίνεται ότι κλιμακώνουν την λεκτική επίθεσή τους, λίγες μόλις ώρες πριν το Eurogroup...

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: