27.3.15

Αγώνας δρόμου για τις μεταρρυθμίσεις...

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, ώστε το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους θεσμούς να είναι έτοιμο ως τη Δευτέρα. Αν αυτό επιτευχθεί, η...
Αθήνα περιμένει τη σύγκλιση του Eurogroup την Τρίτη, ή ακόμα και την Τετάρτη, ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής Οικονομίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το πακέτο είναι σχεδόν έτοιμο και γίνεται επεξεργασία στις τελευταίες λεπτομέρειες. Δεν αποκλείεται επίσης να συνεδριάσει και το Brussels group το Σαββατοκύριακο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί πράσινο φως με την εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup. 

To Μαξίμου πάντως αποφεύγει να δεσμευτεί στα χρονοδιαγράμματα και αναφέρει απλώς, σε non paper με το οποίο απάντησε στην επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο, ότι «η λίστα θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες» και ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά».

Όπως επισημαίνει το Μαξίμου, η λίστα αυτή δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Αίσθηση προκαλεί στο κείμενο αυτό πάντως ότι η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. 

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο και του διεθνούς ενδιαφέροντος και είναι ενδεικτικό ότι υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ενημέρωσε για την Επταμερή και την πορεία κατάρτισης του μεταρρυθμιστικού πακέτου. 

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, από πλευράς ΔΝΤ ήταν πάντως σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμιά ελαστικότητα ως προς την αποπληρωμή της δόσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα εστιάζει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ενώ επανέρχεται σε πρώτο πλάνο και η πώληση των αεροδρομίων, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα δει χρήμα να μπαίνει στα ταμεία της. 

Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης δήλωσε χθες ότι δεν θα γίνει καμία άλλη ιδιωτικοποίηση, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες «βελτιώσεις» στον ΦΠΑ. Δήλωσε επίσης ότι θα επανεξετασθεί και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Πάντως, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αλλαγών στο ΦΠΑ, λέγοντας ότι δεν είναι στους σκοπούς της κυβέρνησης «να μιλήσει για άλλες κλίμακες στον συντελεστή του ΦΠΑ».

Ο κ. Σακελλαρίδης απέρριψε κατηγορηματικά φήμες, ότι εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και πρόσθεσε ότι στο πακέτο θα έχουν θέση ζητήματα φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: